DRUG MIJE ALEKSIĆA: Lažu kada kažu da je on izdao zavičaj

Milorad Bošnjak

23. 09. 2018. u 15:15

O glumcu Miji Aleksiću priča njegov drugar Milutin Savić. Voleo je ljude iz svog kraja - kaže slikar

ДРУГ МИЈЕ АЛЕКСИЋА: Лажу када кажу да је он издао завичај

Mija Aleksić i Milutin Savić

DA je živ, Milosav Mija Aleksić imao bi danas 95 godina, i to je, valjda, jedino što u njegovom životu, nadasve umetničkoj karijeri kao glumca komičara, nije smešno! Ili je možda i to komično?! - setno pričaju stanovnici Gornjeg Milanovca i Gornje Crnuće, Aleksićevog rodnog sela.

O Miji su trajale i traju rasprave - da li je od početaka svoje glumačke karijere, do njenog vrhunca, na kraju i do svoje smrti, u Beogradu i bilo gde izbegavao ljude iz svog rudničko-takovskog kraja?

Pročitajte još: Sećanje na srpskog Čaplina

Tako su objavljivali tabloidni mediji, kao svojevrsnu senzaciju, koja im neistinom propada.

- To ne može biti tačno - svedoči Milutin Savić (71), slikar poznat u Evropi, rodom iz sela Brđani kod Milanovca, koji živi u gradiću Sen Lui na tromeđi Francuske, Švajcarske i Nemačke. - Ti mediji lažu javnost. Ovo vam svedočim u ime nas svih koji smo u vreme uspona i zenita njegove karijere Miju Aleksića znali i družili se s tom umetničkom legendom.

Savić je davne 1965. upoznao čuvenog komičara u Beogradu, dok je pohađao grafičku školu.

- Naše prvo poznanstvo je kad sam od njega tražio autogram u Narodnom pozorištu. Upita me odakle sam, kažem mu, a on se iskreno oduševi.

Nakon par dana, slučajno se srećemo na Terazijama. Mog školskog druga Milosav i mene je odveo na ručak u hotel "Slaviju". Zamoli me da mu, kad odem u Milanovac, donesem flašu rakije iz njegovog i mog zavičaja. Doneo sam mu je u restoran "Grmeč". Bio mi je neizmerno zahvalan. Rekao je: "S njom ću imati veću inspiraciju za glumu!" Tako smo postali prijatelji, ja školarac i on, veličina.

DANI MIJE ALEKSIĆA

KULTURNI centar u Gornjem Milanovcu najavio je manifestaciju "Dani Mije Aleksića", od 26. do 30. septembra, povodom 95 godina od rođenja filmskog i pozorišnog glumca koji je preminuo 1995. godine.

Na otvaranju biće prikazana predstava "Sirano" u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta i otvorena izložba pod nazivom "Mija Aleksić - biti glumac". Biće priređena izložba fotografija "Pozorište u fotografskoj umetnosti", Sterijino pozorje Novi Sad, održana monodrama Ivana Perkovića "Svetozar Treći", prikazane restaurirane kopije filmova "Maratonci trče počasni krug" i "Skupljači perja" i baletska predstava "Ko to tamo peva" u izvođenju baleta Narodnog pozorišta iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije