Tragom slavne istorije od Kajmakčalana do oslobođenja

Jelena Stojković

23. 09. 2018. u 08:30

Izviđači iz Srbije planiraju da ustanove marš pod nazivom "Heroji ne umiru" putem kojim je srpska vojska prošla od 1916. do 1918. godine. Odredi "Veternik 1923" iz Novog Sada, "Zavičaj 1093" iz Vranja i "Cer" iz Majur

Трагом славне историје од Кајмакчалана до ослобођења

Izviđači odreda "Zavičaj 1093" iz Vranja, koji su učestvovali u čišćenju terena - Foto Privatna arhiva

IZVIĐAČI tri odreda iz Srbije od narednog septembra će ustanoviti izviđački marš tragom oslobodilaca pod nazivom "Heroji ne umiru", kojim bi prošli čitav put kojim je srpska vojska prošla od povlačenja preko Albanije 1916, preko osvajanja Kajmakčalana, pa do mesta proboja Solunskog fronta i oslobođenja otadžbine tokom 1918. godine.

Ekipa mlađih i starijih izviđača iz odreda "Veternik 1923" iz Novog Sada, koji je nosilac ideje, i odreda "Zavičaj 1093" iz Vranja i "Cer" iz Majura kod Šapca, kao realizatora, već pet godina u saradnji sa Ministarstvom odbrane sprovodi svoje projekte na Kajmakčalanu.

- O stanju 11 pukovskih grobalja na severnim padinama Kajmakčalana se dosta zna, ali mi smo i pokrenuli inicijativu o ekshumaciji i prenosu zemnih ostataka srpskih junaka sa ovih grobalja na Vojničko groblje u Bitolj ili povratak u zemlju Srbiju, gde bi bio upriličen jedan memorijalni kompleks za sve poginule u srpskim oslobodilačkim ratovima. Evo prolazi treća godina od inicijative, ali povratne informacije nema - kaže Jovan Kocevski, starešina vranjskog odreda izviđača "Zavičaj 1093".

KOCEVSKI kaže da ih je dodatno informacija podstakla dobijena na ovogodišnjoj aktivnosti na Gruniškom visu. Naime, od gradskih vlasti opštine Novaci čiji su bili gosti, informisani su da se privode kraju pripreme za podizanje velike brane na Crnoj reci, te da predstoji formiranje velike akumulacije koja bi svoj završetak imala u ataru sela Skočivir, čime bi jedno od gore pomenutih srpskih grobalja bilo potopljeno.

- Da do toga ne bi došlo, izviđači ponovo apeluju na državu da porazmisli o njihovoj inicijativi i uzme je u razmatranje - kaže Kocevski.

U sklopu priprema za obeležavanje 100 godina od proboja Solunskog fronta, ekipa od 12 starijih izviđača obrela se u selu Staravina u opštini Novaci, podno Gruniškog visa na severnim padinama Kajmakčalana.

Aktivnosti na Gruniškom visu


- Ideja projekta je bila da se prilazni put u dužini od 2,5 kilometara kompletno otvori za prolazak terenskih vozila kako bi i ovaj deo srpske istorije mogao da bude pristupačan javnosti. Na ovaj način izviđači su učinili prvi korak ka jednom od potrebnih pomirenja, jer jedino će osobe koje posete ovo mesto biti u prilici da na pravi način spoznaju kolika je u stvari bila žrtva koju nam preci položiše da bismo mi sada slobodno živeli - dodaje Kocevski.

Upravo zbog toga, izviđači planiraju da ustanove izviđački marš tragom oslobodilaca i na taj način pokušaće da, i posle 100 godina od dešavanja, sačuvaju uspomene na slavno vreme naše istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije