1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Automobil i mobilnost

Buba je odslužila svoje

Andreas Knobloh Meksiko Siti
23. septembar 2018.

Folksvagen je objavio da obustavlja proizvodnju Bube. Poslednji primerak kultnog modela će sa proizvodne trake sići u julu 2019. Koncern će svoje pogone u Meksiku prilagoditi proizvodnji modela Tiguan i drugih terenaca.

https://p.dw.com/p/35Lfv
Foto: picture alliance / dpa

Od 1964. godine, Folskvagen proizvodi Bubu u svojoj fabrici u Puebli. Time se on pridružio drugim nemačkim koncernima koje sklapaju automobile u Meksiku. Danas je ta zemlja jedna od najvažnijih lokacija za nemačku automobilsku industriju – a Buba je ikona tog razvoja.

„Sa gotovo 1,7 miliona proizvedenih automobila, Folskvagen Meksiko je više od 20 godina bio ekskluzivno mesto na kojem je bio sklapan model Nju bitl (računajući i kabriolet-verziju modela) za svetsko tržište. I dok pogon u Puebli sada planira finalnu, specijalnu, ediciju tog kultnog modela, fabrika se koncentriše na proizvodnju terenaca koja mora da drži korak sa svetskim trendovima u tom segmentu“, za DW kaže Marija del Konsuelo Minuti Laso, portparolka Fokslvagena Meksiko.

I proizvodnja modela Golf će, kada bude uveden Golf 8, iz Pueble i Cvikaua biti premeštena u sedište firme – Volfsburg. Trenutno Folskvagen u Puebli ima najveću fabriku automobila u Meksiku, sa 15.000 radnika koji proizvode modele Džeta, Golf, Golf varijant, Bitl, Bitl kabriolet i Tiguan – pre svega za američko tržište, na kojem je sada poraslo interesovanje za SUV-modele.

„Folksvagen Meksiko se uspešno integrisao u SUV-ofanzivu proizvodnjom Tiguana (duža verzija) za svetsko tržište. Proizvedeno je više od 200.000 primeraka tog automobila“, kaže Minuti.

Otpuštanje radnika

Druga generacija Tiguana se proizvodi od januara 2016. u Puebli. Zato je Folksvagen u taj pogon investirao milijardu dolara. No, u prvih osam meseci ove godine, proizvodnja je smanjena za 11 procenata.

Kao što je najavljeno početkom ove nedelje, Folksvagen će ubuduće u svojim nemačkim fabrikama početi da pojačava proizvodnju električnih modela, u koju će investirati mnogo novca.

Priče o Bubi

Početkom meseca Folksvagen je najavio da neće produžiti 450 ugovora svojih radnika zaposlenih na određeno vreme. To je posledica pada obrta i proizvodnje, koji je pogodio i druge proizvođače, na primer, Nisan ili Tojotu.

Sredinom avgusta, Folksvagen i sindikat su se posle pretnje radnika da će obustaviti rad dogovorili oko povećanja plata za 5,5 odsto, kao i da se jedan odsto zarade uplati u specijalni fond štednje.

Minuti nije htela da procenjuje koliko to prestrukturiranje proizvodnje u Folksvagenu ima veze sa agresivnom trgovinskom politikom predsednika SAD Donalda Trampa.

Krajem avgusta, SAD i Meksiko su postigli saglasnost u sporu oko Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA. Prema tom sporazumu, 40 do 45 odsto svakog automobila će biti proizvedenu u fabrikama u kojima radnici zarađuju najmanje 16 dolara na sat. U Meksiku je satnica dosad bila osam dolara, a kada je reč o proizvođačima auto-delova, tek četiri dolara.

Ne zna se još koliko će od toga profitirati radnici Folksvagena. Jedno je sigurno: nestanak Bube će izazvati mnogo emocija među ljubiteljima tog kultnog modela. Pri čemu nema nikakvih konkretnih planova o modelu koji bi ga zamenio.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android