Uhapšen instruktor letenja iz Bačke Topole

Zbog nesreće na aerodromu Bikovo u Subotici, u kojoj je poginuo muškarac pri padu motornog zmaja, uhapšeni instruktor letenja i odgovorno lice aerodroma.
 Uhapšen instruktor letenja iz Bačke Topole
Foto: Pixabay
Kako prenosi RTS, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su S. P. (63), instruktora letenja iz okoline Bačke Topole, dok su protiv 56-godišnjeg muškarca, odgovornog lica Aerodroma Bikovo iz Subotice podneli krivičnu prijavu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo – teška dela protiv opšte sigurnosti.
 
Oni su, kako se sumnja, 30. avgusta ove godine, na aerodromu Bikovo u blizini Subotice, bez odgovarajuće dozvole omogućili korišćenje neregistrovane motorne letelice - zmaja, četrdesetogodišnjem muškarcu iz Bajše kod Bačke Topole, koji je nakon pada letelice preminuo, preneo je RTS. 
 
Nakon saslušanja, S. P. je sudskim rešenjem određen pritvor do 30 dana.
 
Portal koji se bavi vazduhoplovstvom Tango siks objavio je nedavno izveštaj o toj nesreći. Naime, kako se navodi na sajtu portala, "kako je zaključio direktor i Glavni istražitelj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović, S.Đ. poginuo je 30 avgusta u motornom zmaju kod Subotice uz kršenje većeg broja pravila i propisa civilnog vazduhoplovstva koji regulišu ovu podkategoriju letenja. Kako sa njegove strane tako i od strane organizacije i osoba koje su ga 'obučavale'", piše portal Tango siks. 
 
Zmaj u kojem je pogionuo S.Đ. nije bio registrovan, organizacija koja je bila vlasnik zmaja, aero-klub "Ivan Sarić", nije imala odobrenje da vrši obuku za letenje motornih zmajeva, dok je "instruktor" poginulog pilota bio podjednako neodgovoran i nebezbedan. Kako se navodi, "nije mogao“ da vrši obuku učenika kojeg nije vodio kroz nikakve papire propisane za tu vrstu aktivnosti".
  • Pa

    22.09.2018 15:27
    Pilot@
    Ti i dalje neshvaas poentu zasto su ovi ljudi uhapseni .Kada se ovako nesto desi neko mora da bude kriv zato sto su prekrsena pravila to sto su di sada to radili stalno i nije se desilo nista to sam znaci da su imali srece i nista vise a da su od pocetka radili po propisima taj nesretnik bi bio ziv jer nebi imao ni zmaja ni aerodrom odakle da poleti Neko mora da odgovara za ovoliko propusta da drugi dobro razmisle u buducnosti kad pocnu da zobilaze propise dali im se isplati .
  • Pilot

    22.09.2018 12:00
    Papiri...
    Papiri bi mu sigurno pomogki da se ne skrši!
    Sve se vrti oko papira, a ne oko suštine - a to je znanje i razum!
    Papiri i dozvole ne podrazumevaju znanje, a razum još manje.
    Da je imao papire, legalno bi se srokao, a ovako...
    Sirotinjo i Bogu si teška. E to je to. Malo para, malo letenja, nema obuke, nedovoljno trenaže, a srce hoće da leti, e pa ne ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".