');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Nisu sve vode iste, važno je čitati deklaraciju

Prirodne mineralne vode su najbolje, ali treba voditi računa o njihovom izboru, jer na srpskom tržištu postoje mnoge vode koje nisu najbolji izbor za najmlađe, izjavila je doktorka Gordana Peković Peruničić u Vrnjačkoj Banji, na Trećem kongresu pedijatara Srbije.

Gordana Peković Peruničić TANJUG - RADE PRELIC Foto: Rade Prelić / Tanjug
Gordana Peković Peruničić TANJUG - RADE PRELIC

Istakla je da je mineralni sastav vode bitan i da je zato veoma važno čitati sta piše na deklaraciji flaširane vode.

- Treba obratiti pažnju na koncentraciju makroelemenata. Tu pre svega mislim na koncentraciju natrijuma koja mora da bude niža - rekla je Peković Peruničićeva i dodala da su i ostali makroelementi, poput kalcijma, magnezijuma i kalijuma takođe značajni i da i njihova koncentracija treba da bude niža.

Ona je podsetila da postoji direktiva Evropske unije i UNICEF-a koja detaljno objašnjava kakva treba da bude flaširana voda koja može da se da deci u najmlađem uzrastu, počev od šest meseci pa nadalje. Kako je istakla, smatra se da bebi koja sisa nema potrebe da se daje voda, ali da posle šest meseci roditelji treba da razmišljaju koju će vodu izabrati za svoje dete.

Treći kongres pedijatara Srbije okupio je veliki broj domaćih i stranih stručnjaka koji su saglasni da voda ima ključnu ulogu za funkcionisanje ljudskog organizma, te da samo prirodno mineralne arteške vode imaju specifična blagodetna svojstva i preporučuju se svim starosnim dobima, uključujući i decu u najranijem uzrastu. S tim u vezi, Gordana Peković Peruničić rekla je da je urađena klinička studija koja je, kako je istakla, potvrdila da je VODAVODA jedinstvena arteška voda u Srbiji koja pruža značajnu podršku organizmu u prevenciji mnogih bolesti.

- VODAVODA ima alkalnost koja deluje antioksidativno, učestvuje u oksigenaciji naših ćelija i svojom uravnoteženom mineralizacijom deluje pozitivno kada je svakodnevno konzumiramo. VODAVODA naše ćelije snabdeva kiseonikom i pomaže im da se oslobode toksina, čime pomaže smanjenje holesterola u krvi, smanjenje upalnih procesa i očuvanje dugovečnosti krvnih sudova - rekla je Peković Peruničićeva, te dodala da se na osnovu svih studija koja su do sada rađene s pravom može reći da je VODAVODA kao nijedna druga.

Treći kongres pedijatara Srbije počeo je juče i trajaće do 23. septembra, a okupio je više od 400 učesnika, pedijatara i drugih lekara iz oblasti zdravstvene zaštite dece i omladine iz Srbije i susednih zemalja.

Na otvaranju, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović održala je juče predavanje na temu uloge Saveta za prava deteta i mera Strategije Vlade Srbije u podsticanju rađanja. Tom prilikom, istakla je da prava za dete i za bilo koga nikada nema previše, te da se uvek može govoriti o tome da ona mogu da se prošire.

Govorio je i predsednik Udruženja pedijatara Srbije Radovan Bogdanović, koji je poručio da se mora znati i stalno imati u vidu da je razvoj u ranom detinjstvu investicija za budućnost.