Zakintos bez važnog svedoka?

E. H.

21. 09. 2018. u 22:19

U Grčkoj počeo proces protiv Srba optuženih da su ubili Amerikanca. Odbrana tražila odlaganje zbog ćirilice, ali sud nije usvojio zahtev

Закинтос без важног сведока?

Policija dovodi optužene na sud

SUĐENjE optuženima za smrt Amerikanca Bakarija Hendersona (23) na Zakintosu, počelo je u petak u Patri pokušajima odbrane da odloži proces. Advokati su tvrdili da je problem što jedan od devetorice okrivljenih ne zna da pročita optužnicu napisanu na ćirilici, iako govori srpski. Sud je odbio predloge i zakazao nastavak glavnog pretresa za 27. septembar, kada bi trebalo da svedoči otac ubijenog mladića.

Pod pojačanim merama obezbeđenja, u petak su se u sudu, u severnom delu Peloponeza, na istom mestu našli porodica Bakarija Hendersona koja je doputovala iz Teksasa, i šestorica optuženih. Preostalu trojicu predstavljali su advokati.


- Među šestoricom okrivljenih su bili petorica Srba i jedan Grk, barmen iz kluba gde je počela tuča, a trojica njih se nisu pojavili - pišu grčki mediji. - Oni su svi negirali optužbe, tvrdeći da Bakarija ili nisu udarili ili da njihov udarac nije bio fatalan.

Prema procenama tamošnjih novinara, predstoji dug proces, s obzirom na broj svedoka koji bi trebalo da bude saslušan. Ipak, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, jedan od bitnih očevidaca najverovatnije se neće pojaviti na sudu. Navodno, reč je o prijatelju ubijenog Amerikanca. U Grčku su pred početak procesa doputovali Bakarijevi roditelji, brat, sestra i baka.

- Imam poverenja u sistem i veru u Boga - rekla je za medije Džil Henderson pre početka suđenja. - Nervozna sam i uplašena jer ću prvi put videti ubice mog sina, ali sam zahvalna što suđenje konačno počinje.

Porodica ubijenog Bakarija Hendersona dolazi na suđenje Foto newsbeast.gr

Tužilac je tražio da dopuni optužnicu, što odbrana nije prihvatila. Na 55 stranica detaljno je opisan kobni događaj sa ulica Laganasa na Zakintosu iz noći između 7. i 8. jula, kada je Henderson pretučen nasmrt, nakon "selfija" sa konobaricom. U međuvremenu, američki advokati pokušavaju da dokažu da je ubistvo počinjeno iz rasnih pobuda. U odgovoru na ovakve optužbe, grčki advokati koji zastupaju Srbe dostavili su nadležnom sudu istraživanje grupe naučnika sa Harvarda, gde je navedeno da je Srbija među zemljama sa najvećom rasnom tolerancijom.

Među devetoricom optuženih su sedmorica Srba, jedan Grk i Britanac poreklom iz Bosne i Hercegovine. Dvojica mladića iz Srbije, Nenad Jovanović i Siniša Petrović, prošlog leta su puštena uz kauciju, dok su u pritvoru sve vreme Nemanja Petrović (18), Stefan Stojanović (21), Dušan Ranković (33), Miloš Senić (25) i Miloš Ilić (18).


I DALjE NEPOZNAT IDENTITET

MEĐU osumnjičenima za brutalno premlaćivanje Hendersona je, kako pišu grčki mediji, i jedna osoba čiji identitet i dalje nije otkriven. Reč je o muškoj osobi koja je učestvovala u tuči, što su kamere sa video-nadzore i zabeležile. Na snimcima se vidi mladić star oko 20 godina, smeđe kose, koji je nosio farmerke i belu majicu s dugim rukavima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Raca Milosavljevic

21.09.2018. 23:01

... bas tragedija ... ali ako prijatelj tragicno nastradalog nece,nemoze,nesme ili mu je zabranjeno da svedoci onda cemu sudjenje ... znaci sve se vec zna i kakva ce presuda biti ...sud nije nezavisan ...