Skidaju trake, pa grade noću

G. NOVAKOVIĆ

21. 09. 2018. u 20:00

MOŽE LI SE STATI NA PUT DIVLjOJ GRADNjI (5): Bahatost građevinara stigla je čak do srca prestonice - Knez Mihailove ulice

Скидају траке, па граде ноћу

REŠENjA građevinskih inspektora o obustavi radova na problematičnim gradilištima širom Beograda, investitore uglavnom nisu sprečavala da nastave sa poslom. Traka kao znak da je prostor oko budućeg objekta zatvoren, često je skidana onda kad bi se nadležni udaljili, ili bi građevinari sačekali neki dan da se stiša bura. Takvi slučajevi bespravne gradnje zabeleženi su u poslednje tri godine u nekoliko većih opština, uprkos donetom Zakonu o ozakonjenju objekata novembra 2015.

Bahatost građevinara stigla je čak do srca prestonice - Knez Mihailove ulice. Iako je reč o zaštićenom gradskom području, odnosno prostorno kulturno-istorijskoj celini od izuzetnog značaja, vlasniku privatne kuće na uglu Knez Mihailove i Ulice Đure Jakšića, to nije zasmetalo kada je krajem 2016. godine počeo da nadziđuje dve etaže. Nelegalna nadogradnja skoro je privedena kraju, kada je savesni sugrađanin odlučio da prijavi taj posao opštinskoj inspekciji.

- Reč je o zaštićenom području, koje je u nadležnosti republičke inspekcije. Prijavu smo prosledili Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i nadamo se njihovoj brzoj reakciji - naveli su tada iz GO Stari grad.

HOTEL ZA izgradnju hotela "Prezident" na Dorćolu, građevinska dozvola postoji - za tri podzemna sprata, prizemlje, pet spratova i potkrovlje. Međutim, to investitoru nije bilo dosta, te je rešio da zida još tri etaže. Na tabli gradilišta piše da je kraj radova bio predviđen za 31. decembar 2017.

Ministarstvo građavinarstva o ovom slučaju ćuti. Odbijaju da otkriju informaciju da li je uopšte upućen zahtev za legalizaciju.

Skoro u istom periodu, neobična građevina nikla je na Voždovcu. Činjenicu da zgrada nema prozore pobija to što je ona izgrađena, ni manje ni više, nego na placu policijske stanice, u komšiluku Opštine i Prekršajnog suda! Na katastarskoj parceli i u dvorištu zgrade lokalnih čuvara reda, gradilište je zatvarano dva puta. Uprkos zabrani, radnici su izlili beton za ogradu. Table o građevinskom poslu nije bilo ni na vidiku, a prolaznicima je bilo zabranjeno da prođu kroz plac.

"Novostima" su u to vreme opštinske službe dale oprečne informacije povodom ovog slučaja. Najpre da je gradnja zabranjena, jer dozvola ne postoji, a onda da je dozvoljeno izvođenje radova na investicionom održavanju poslovnog objekta. Ko je investitor, ostala je misterija.

- Za objekat u dvorištu Policijske stanice "Voždovac", Odeljenje za građevinsku inspekciju je sprovelo postupak inspekcijskog nadzora, donelo rešenje o uklanjanju, zaključak o dozvoli izvršenja i rešenje o zatvaranju gradilišta - odgovorili su iz GO Voždovac. - Objekat nije porušen, a prema našim saznanjima, isti je legalizovan.

IZVRŠENjE ČEKA 75 OBJEKATA PREMA podacima iz opštine Voždovac, u planu i programu izvršenja Odeljenja za građevinsku inspekciju nalazi se 75 objekata koji čekaju izvršenje. Sekretarijat za poslove legalizacije objekata, od stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, dostavio je do danas 1.260 pravosnažnih odluka po podnetim zahtevima za legalizaciju. Na teritoriji opštine Voždovac, od stupanja na snagu objedinjene procedure, izdata je 191 građevinska dozvola i izmena građevinske dozvole u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Na osnovu istog propisa, izdato je 360 rešenja o odobrenju izvođenja radova i izmena rešenja o odobrenju izvođenja radova.

Zidine višespratnice užurbano su se u maju ove godine podigle i u Danijelovoj ulici. Bez dozvole i table sa imenom neimara. Informacije o objektu takođe su izostale. Da se gradi bez "papira", potvrdili su iz Opštine, ali to nije sprečilo radnike da po nalogu šefa, i danju i noću budu na terenu. Čak i kada je doneto rešenje o rušenju.

- Protiv investitora je u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu podneta krivična prijava - rečeno nam je nedavno iz Opštine Voždovac.

Ni Zvezdara nije ostala bez nelegalnih kvadrata. Nadziđivanje van dozvoljenih gabarita, vraćanje na gradilište i kad inspekcija postavi "stop traku", ali i ugrožavanje bezbednosti suseda zbog bahatih građevinara, samo su stavke sa spiska nemara. Čak pet spratova niklo je na postojeća tri u Živka Karabiberovića tokom 2016. Opština se godinama borila, ali objekat se širio i u dužinu. I stanovi su se u "sivoj fazi" prodavali.

- Rešenje o uklanjanju svih izvedenih radova doneto je 2014. godine, podneta je krivična prijava za gradnju bez dozvole i nastavak posla nakon donošenja rešenja o zatvaranju gradilišta - rekli su iz građevinske inspekcije Zvezdara.

Bez dozvole, još manje zahteva za legalizaciju, iste godine nastavljeno je i zidanje u Živka Davidovića. I u Silvija Kranjčevića. Ipak, nepoznati investitor primer je bahatosti jer se, pri čišćenju terena za petospratnicu u Ulici Mehmed-paše Sokolovića prošle godine, proširio na komšijsko dvorište! Da muka suseda bude veća, višespratnica je od drugih kuća udaljena samo metar i po. I protiv ovog građevinara podneta je krivična prijava.


SUTRA - na kopaoniku rušenje čeka policiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

MozeSe

21.09.2018. 21:06

Nema bahaćenja tamo gde nadležni rade svoje. Upad na gradiliste, plenidba alata i materijala, kazna za "Investitora" i da vidiš kako se divljaci zaustavljaju preko noći.

Srx

21.09.2018. 21:35

onaj ko u ovoj zemlji zivi koliko toliko pristojno, zahvaljujuci radu cele porodice... sanja da napusti srbiju samo zbog ovakve bande!!! a i korupcije u svim mogucim granama drustva!!!!

Narod Srbije

21.09.2018. 21:55

Podržavam borbu protiv nove nelegalne gradnje, mada je jasno da je ovde neko nekom stao na žulj. Verovatno borba izmedju biznis frakcija u vladajućim strankama. Bitno je da se ne povrede prava naroda (oko 3miliona gradjana) i odustane od suludog plana da se zabrani promet nekretnina. Ne zaboravimo da smo mi izabrali postojeće, tako da..