Ruski ministar: Zapadni Balkan ne treba ponovo pretvoriti u arenu; Dodik: Odbacujem tvrdnje o lošem uticaju Rusije (FOTO/VIDEO)

Agencije

21. 09. 2018. u 16:40

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Banjaluku gde je održan sastanak sa predsednikom Dodikom i sa delegacijama Republike Srpske i Rusije

Руски министар: Западни Балкан не треба поново претворити у арену; Додик: Одбацујем тврдње о лошем утицају Русије (ФОТО/ВИДЕО)

foto O.Matavulj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je u Banjaluci ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Dodik je odlikovao Lavrova za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije.

Pročitajte još - Banjaluka dočekuje prijatelja

U Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci pre toga je održan sastanak predsednika Srpske Dodika i Lavrova, kome su prisustvovali premijer Srpske, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Rusije u BiH.

Održan je i sastanak Dodika i Lavrova sa delegacijama Republike Srpske i Rusije, kojem su prisustvovali Čubrilović i brojni ministri u Vladi Srpske.

U okviru zvanične posjete Lavrova Banjaluci, još je predviđen sastanak kome će prisustvovati ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, a koji je ranije istakao da će taj susret, čiji je domaćin predsednik Srpske, biti još izuzetna prilika da se snažno afirmišu najbolji odnosi Rusije sa Srbijom i Srpskom.

LAVROV: ZAPADNI BALKAN NE TREBA PONOVO DA SE PRETVORI U ARENU ZA BORBU

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Banjaluci da Zapadni Balkan ne treba ponovo da se pretvori u "arenu za borbu".On je kazao da sve zemlje u regionu treba same da donose odluke budućnosti, bez mešanja spoljnih faktora, ističući da i u BiH treba da bude ukinut međunarodni protektorat, odnosno da se okonča mandat OHR-a.

"Sva pitanja u regionu treba da se rešavaju uz saglasnost zainteresovanih naroda", kazao je Lavrov posle sastanka sa najvišim zvaničnicima RS.

On je istakao da nije upitan ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali da je nedopustivo da se izvana tim zemljama nameće izbor - ili ste sa nama ili ste sa Rusijom.

foto O.Matavulj

Šef ruske diplomatije ponovio je da je njegova zemlja za puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, ističući da bilo kakve reforme u BiH treba da imaju saglasnost dva ravnopravna entiteta i tri naroda. Lavrov je kazao da Rusija poštuje celovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da smatra da treba da bude ukinut međunarodni protektorat u ovoj zemlji.

On je negirao postojanje ruskog uticaja i u ostalim zemljama u regionu, navodeći kao primer Makedoniju, gde, kako je rekao, povodom prestojećeg referenduma nema uticaja Rusije, ali je u Skoplju "mnogo posetilaca sa zapada, koji navijaju za jedno rešenje na referendumu".

"Ako to nije mešanje, onda ne znam šta je", ocenio je Lavrov.

On je nazvao "arogantnom" izjavu evropske komesarke za bezbednost Federike Mogerini, koja je izjavila da je Balkan teritorija EU i da niko drugi tu ne sme da se meša.

"Rusija nema ništa protiv težnji balkanskih zemalja ka EU, ali ove arogantne izjave nisu korektne, suprotne su prirodnom pravu zemalja da razvijaju svoje odnose sa drugim zemljama", naglasio je Lavrov.

On je još kazao da Rusija želi da ostane u Savetu Evrope, ali u onom u koji se nekada učlanila i u kojem se poštuje pravilo da je svaka od zemalja članica ravnopravna i da nijedna zemlja ne sme da bude diskriminisana.

"Sve odluke o tome da li će Rusija ostati u Savetu Evrope zavise od Saveta Evrope", zaključio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije rekao je da postoji dobra ekonomska saradnja između BiH i Rusije, te da je sa rukovodstvom RS razgovarao o poslovanju ruskih kompanija na teritoriji ovog entiteta, posebno rafinerija u Brodu i Modriči i snabdevanju RS gasom putem Gasproma.

Istakao je i kulturnu i duhovnu povezanost ruskog i srpskog naroda

Sastankom sa rukovodstvom RS, Lavrov je okončao posetu BiH tokom koje je posetio i Sarajevo i Istočno Sarajevo.

foto O.Matavulj


DODIK: ODBACUJEM SVE TVRDNjE O LOŠEM UTICAJU RUSIJE U BIH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je danas sve spekulacije o lošem uticaju Rusije u BiH, navodeći da je Rusija bila i ostala prijatelj Republike Srpske."RS nije dozvolila BiH da uvede sankcije Rusiji", kazao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

On je dalje rekao da je RS zahvalna Rusiji za principijelno očuvanje i afirmaciju Dejtonskog sporazuma, kao i stavljanje veta na britansku rezoluciju u Savetu bezbednosti o genocidu u Srebrenici.

"Ono što je bilo napisano u toj rezoluciji jednostavno nije istina i Rusija je to prepoznala", kazao je Dodik.

Upitan da li je "ruski čovek", predsednik RS je odgovorio da je on čovek koji pripada srpskom narodu, da voli i poštuje Rusiju, ali i da želi dobru saradnju sa svim nacijama i državama u regionu i svetu.

Prema njegovim rečima, priča o ruskom uticaju u BiH je veštački nametnuta.

Dodik je istakao da su u BiH stacionirani vojnici iz zapadnih zemalja, a ne iz Rusije, kao i da se iz američkih i britanskih izvora finansiraju mediji koji žele da destabiliziju RS.

On je naveo da se radi o 20 miliona dolara pomoći takvim medijima.

"Odbacujem tvrdnje o negativnom uticaju Rusije u BiH. Rusija je za nas pozitivna i radi fer i pravedno", kazao je Dodik.

foto O.Matavulj

On je još naveo da Lavrov deli njegovo mišljenje da u BiH treba da se okonča mandat OHR-a, kao i da Zapad treba da prestane da imenuje strane sudije u Sudu BiH.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, a posebno "stara američka administracija u liku ambasadorke u BiH Morin Kormak", treba da se prestanu mešati u unutrašnje stvari BiH, ako se želi da BiH postane normalna zemlja.

"Mešanje američke ambasadorke je prevršilo svaku meru", naglasio je Dodik.

On je kazao da je sa ruskim šefom diplomatije razgovarao i o unapređenju privredne i kuturne saradnje.

Dodik je Lavrova odlikovao ordenom RS na ogrlici.

Sastankom sa rukovodstvom RS, Lavrov je okončao svoju posetu BiH.


foto O.Matavulj


LAVROV U BANjALUCI: RUSKO-SRPSKI KULTURNI CENTAR BIĆE JEDAN OD TEMELjA DALjE SARADNjE RS I RUSIJE


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavov posetio je u petak u centru Banjaluke mesto gde je postavljen kamen temeljac za izgradnju Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve.

Njega je na tom mestu dočekao predsednik RS Milorad Dodik, posle čega su intonirane himne Rusije i RS.

Šef ruske diplomatije rekao je da su srpski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, koji su se borili na strani Rusije, pokrenuli ideju izgradnje Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve u Banjaluci.

"Ovaj događaj je doprinos jačanju kulturnih i duhovnih veza, ljubavi i prijateljstva koji spajaju dva naroda", rekao je Lavrov.

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je Lavrovu što je održao svoje obećanje i posetio mesto gde se gradi Rusko-srpski kulturni centar i ruska pravoslavnu crkvu.

foto O.Matavulj

On je kazao da će taj hram biti potvrda rusko-srpskog prijateljstva.

Dodik je zahvalio Lavrovu zbog podrške koju Rusija, predsednik Vladimir Putin, kao i sam Lavrov pružaju Dejtonskom sporazumu i miru na ovim prostorima, dodavši da je RS politički stabilna.

Predsednik RS je naveo da su mnog visoki predstavnici u BiH kršili Dejtonski mirovni sporazum, pokušavajući da razvlaste RS, a da ruski predstavnici u Savetu bezbednosti UN zastupaju stavove koji su drugačiji od onih koje iznose visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim rečima, ruske kompanije koje posluju u RS su stabilne.

Govor dobrodošlice održao je vladika banjalučki Jefrem koji je kazao da se ruska pravoslavna crkva u Banjaluci gradi u čast 100 godina od pogubljenja ruske carske porodice Romanov.


Vladika Jefrem je rekao da će Rusko-srpski kulturni centar imati biblioteku, muzej, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika, kao i stanove za sveštenike.

Ruska pravoslavna crkva biće većih gabarita i viša od crkve Hrista spasitelja u centru Banjaluke.

Vladika Jefrem uručio je Lavrovu poklon "Miroslavovo jevanđelje" napisano u 12. veku. Lavrov je vladiki Jefremu poklonio bibliju.

Obraćajući se okupljenima, Lavrov je kazao da će Rusko-kulturni centar u budućnosti biti jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije.

On se zahvalio predsedniku RS Miloradu Dodiku, kao i ruskoj i srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji su podržali izgradnju ovog centra.

Lavrov, Dodik i vladika Jefrem otkrili su ploču jednog od stubova buduće ruske pravoslavne crkve.

Pročitajte još - Dah Rusije u Banjaluci

Nešto posle 15 sati ruski šef diplomatije doputovao je u posetu Banjaluci, gde ga je na aerodromu dočekala premijerka Žejka Cvijanović.

Mere bezbednosti u Banjaluci podignute su na najviši nivo, a mnoge ulice u centru grada su blokirane za saobraćaj.

Boravak Lavrova u Banjaluci obezbeđuje oko hiljadu policajaca, izjavio je direktor Policije RS Darko Ćulum.

Lavrov je u Banjaluku doputovao iz Sarajeva, gde je stigao u četvrtak veče, tokom prepodneva je razgovarao najpre sa članovima Predsedništva BiH, a potom i sa šefom diplomatije BiH, Igorom Crnadakom.


Foto S. Mišljenović

Potom će se Lavrov sastati sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koji je ranije tokom dana doputovao u Banjaluku.

Foto S. Mišljenović



ČOVIĆ: LAVROV NAM JE REKAO: DAJTE NAM ŽELjE, RUSIJA JE TU

Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, ocenio je da su sa današnjeg susreta sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim "poslate dobre poruke".

Čović je izrazio zadovoljstvo dolaskom Lavrova u BiH i dodao da su članovi Predsedništva sa njim razgovarali o tome kao ojačati odnose dveju država, kulturnom i svakom drugom odnosu, te kako iz Bosne i Hercegovine poslati zajedničku poruku.

"Verujem da poruke koje smo mi poslali iz Predsedništva zajedno s ministrom su dobar putokaz kako se dalje ponašati i kako štiti interese Bosne i Hercegovine u odnosima sa prijateljima, dolazi li oni iz Ruske Federacije, Turske, Nemačke, Brisela, Sjedinjenih Američkih Država - sasvim je svejedno", kazao je Čović, prenela je regionalna N1 tv.

Na pitanje da li odnosi između Bosne i Hercegovine i Rusije mogu biti bolji, Čović je citirao ministra Lavrova: "Dajte nam sve želje i Rusija je tu".

DODIK:RUSKO-SRPSKI HRAM OPLEMENjUJE PRIJATELjSTVO DVA NARODA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da rusko-srpski hram u Banjaluci povezuje vreme i čitave vekove i da će njegova gradnja oplemeniti prijateljstvo naroda Rusije i Srpske.

"Ostavićemo hram u zavet novim generacijama. Ljudi koji iz Rusije dolaze ovde imaće svoj dom i dokaz svedočanstva naseg velikog prijateljstva", istakao je Dodik nakon sto je s ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim posetio temelje rusko-srpskog hrama, prenosi RTRS.

On je takođe ocenio da je Republika Srpska stabilna, mirna i posvečena razvoju, a da prisustvo uspesnih ruskih kompanija za nju znači mnogo.

"Sve je to dokaz nase dobre saradnje. Zelim da zahvalim predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na paznji koju nam je uvek pruzao", dodao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Миле Боровиште

21.09.2018. 18:53

Велики плус за РС.Велико поштовање брату Лаврова.

Vlado S.

22.09.2018. 21:28

Pozdrav velikom coveku i velikom gospodinu Sergeju Lavrovu ! ,Dobro dosao u Republiku srbsku !