Haradinaj poručuje Tačiju da ne dovodi u pitanje ovlašćenja Skupštine tzv. Kosova

Beta

21. 09. 2018. u 18:01

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj pručio je danas da niko pa ni predsednik Kosova Hašim Tači ne treba da dovede u pitanja ovlašćenja Skupštine tzv. Kosova kada se radi o ratifikaciji međunarodnih sporazuma

Харадинај поручује Тачију да не доводи у питање овлашћења Скупштине тзв. Косова

Foto Tanjug / AP

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj pručio je danas da niko pa ni predsednik Kosova Hašim Tači ne treba da dovede u pitanja ovlašćenja Skupštine samoproglašenog Kosova kada se radi o ratifikaciji međunarodnih sporazuma.

Upitan o pismu koje je predsednik Tači poslao Ustavnom sudu tzv. Kosova oko člana 18 Ustava, kojim se reguliše pitanje ratifikacije međunarodnih sporazuma, Haradinaj je, kako javlja portal ekonomiaonline.com rekao da "nikada nismo doveli u pitanje ovlaščenja predsednika oko ratifikacije međunarodnih sporazuma".

"Međutim, ne treba da se dovedu u pitanje ni ovlašćenja Skupštine (Kosova)", kazao je Haradinaj i dodao da promena granica nikada neće imati njegov glas.

Predsednik Tači je od Ustavnog suda tzv. Kosova zatražio mišljenje o članu 18 Ustava Kosova koji se odnosi na ratifikaciji međunarodnih sporazuma za šta je potrebna dvo trećinska većina poslanika Skupštine samoproglašenog Kosova.

Nakon prijema pisma, Ustavni sud je predsedniku i poslanicima Skupštine tzv. Kosova dostavio zahtev da se izjasne o pitanju koje je postavio predsednik samoproglašenog Kosova.

U članu 18 Ustava samoproglašenog Kosova stoji da Skupština tzv. Kosova glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o nekim pitanjima i posebno o teritoriji, miru, savezništvu, političkim i vojnim pitanjima i zaduživanju u inostranstvu.

Tači je pitao Ustavni sud tzv. Kosova da li se smatraju ratifikovanim međunarodni sporazumi koje potpisuje predsednik bez slanja za ratifikaciju u Skupštini tzv. Kosova.

Predsednik samoproglašenog Kosova je kao primer tome naveo razmenu pisama o produženju mandata Euleksu koji je ostvaren samo razmenom pisama između predsednika Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost bez potrebe da se to ratifikuje u Skupštini tzv. Kosova.

U političkim krugovima i među analitičarima na Kosovu ovaj potez predsednika se ocenjuje kao pokušaj stavljanja Skupštine tzv. Kosova van procesa ratifikacije eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom zbog ideja o razmeni teritorija, redefinisanju ili korekciji granica protiv koje su ne samo opozicione već i stranke na vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)