Ekonomija

0

Fabrika obuće Tigar, primer dobre prakse radnih uslova

Autor: AP

Izvor: Beta

Fabrika obuće Tigar, primer dobre prakse radnih uslova

U tom poslu Tigar je, kako se navodi, podstaknut vrednostima i načelima kompanije Dekatlon, koja je strateški kupac Tigrovih proizvoda od 2010. godine. Generalni direktor te kompanije Vladimir Ilić rekao je da je fabrika ušla u socijalnu proveru na inicijativu i po standardima svetskog maloprodajnog sportskog lanca Dekatlona, koji posluje u više od 40 zemalja, dok se u Srbiji najavljuje otvaranje njegovih radnji tokom sledeće godine.

Fabrika je, kako se navodi u saopštenju, pripremana uz savete i sugestije predstavnika Dekatlona prvobitno za dobijanje ocene 'C', koja podrazumeva da su svi elementi koji ugrožavaju siguran i bezbedan rad zaposlenih eliminisani. 

Ocenjivanje je urađeno na osnovu skale sa ocenama od 'A' do 'E', pri čemu 'E' označava neprihvatljive uslove dok ocena 'A' važi za najvišu ocenu u domenu poštenih, bezbednih i zdravih uslova rada i upravljanja životnom sredinom u toku proizvodnog procesa.

"Posebno me raduje to što smo dostizanjem ocene 'B' u ovom poslu premašili sopstvena očekivanja i očekivanja našeg najvećeg kupca, jer smo osim obezbeđivanja striktnih uslova rada uticali na podizanje svesti kod naših zaposlenih koji su obučeni i informisani o opasnostima, zaštitnim merama i njihovim pravima", rekao je Ilić.

Dodao je da je socijalnu proveru uslova rada obavila vodeća svetska sertifikaciona kuća SGS, a unaprđenje standarda po Dekatlonovim principima započelo je početkom ove godine.

"Ponosan sam jer je za samo nekoliko meseci Fabrika obuće osvanula u potpuno novom sjaju, radnici su snabdeveni kompletnom zaštitnom opremom, mašine su obeležene i obezbeđene, svi zaštitni sistemi su u funkciji i radnici se osećaju bezbedno i sigurno u svom radu", istakao je Ilić.

Na ovaj način novi menadžment kompanije je, kako se navodi, uz pomoć inostranih kupca i uprkos finansijskim problemima omogućio da se u fabrici znatno unaprede radni uslovi zaposlenih, smanji mogućnost povreda na radu, a samim tim kopmanija je stekla prednost na lokalnom i međunarodnom tržištu.

Ocenjuje se da su radnici sada obučeni i informisani o opasnostima, zaštitnim merama, njihovim pravima koja se odnose na slobodu udruživanja, disciplinsku praksu, sigurnost zarade, mehanizam ulaganja žalbi, zdravu radnu i životnu sredinu, odgovornu upotrebu sirovina.

Osim toga, kako se navodi, uveden je najmoderniji elektronski sistem evidencije zaposlenih i adaptiran je novi prostor za odlaganje opasnog otpada na osnovu svetskih standarda.

Prva masovna proizvodnja obuće za Dekatlon počela je u ;avgustu 2010. godine, a za osam godina saradnje kupac je za više od 120 odsto povecao proizvodnju u toj fabrici, dok finansijski to povecanje iznosi 185 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR