Nova Škoda Octavia G-TEC prelazi 480 km na metan

Škoda je unapredila benzinsku verziju modela Octavia Combi koja kao gorivo može da koristi i komprimovani prirodni gas.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

16:15

Nova Škoda Octavia G-TEC prelazi 480 km na metan

Za one koji su navikli na jeftiniju vožnju zahvaljujući dizelašu, češki proizvođačl nudi ekološku alternativu – modela Octavia G-TEC sa kombinovanim pogonom na benzin i metan.

Ova verzija ranije je bila dostupna u obe karoserijske varijante, a nakon novih unapređenja kojima je pojačana snaga i povećana autonomija u vožnji, na raspolaganju je samo u karavan, odnosno Combi opciji.
Umesto starog 1.4 TSI benzinca, automobil za pogon sada koristi Volksvagenov novi 1.5 litarski TSI.

Zahvaljujući novom agregatu, Octavia G-TEC raspolaže sa 20 konjskih snaga više nego pre, što znači da sad ima 130 "konja" (96 kW). Češki proizvođač tvrdi da kada se vozi na metan, ovaj automobil emituje svega 25% količine CO2 koju izbacujje ako se vozilo kreće na benzin.
Kako bi se povećao radijus vožnje na komprimovani prirodni gas, Škoda je ugradila tri rezervoara za ovo gorivo ukupnog kapaciteta 17,7 kg. Jedan je postavljen ispod putničke kabine, ispred zadnje osovine, dok su druga dva ispod prtljažnika.

Ukupna autonomija ako se kao gorivo koristi metan je 480 km, što je za 70 km više nego kod prethodne verzije ovog modela.

Kada se potroši metan, motor se automatski prebacuje na benzin, a ukupna autonomija u vožnji sa oba goriva iznosi oko 1.400 km.
Škoda Octavia G-TEC za 2019. opremljena je sa sedmobrzinskim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom, a biće dostupna u paketima Active, Ambition i Style.

Cena za sada nije saopštena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: