21. septembar  2018. 11.50  →  18.15 | Izvor: Tanjug, RTV

Za "Tiršovu 2" 54 miliona evra, radovi gotovi do kraja 2022.

BEOGRAD -

Beograd će za četiri godine, do kraja 2022. godine, dobiti novi objekat Dečje klinike ,"Tiršovu 2", u čiju izgradnju i opremu će biti uloženo 54 miliona evra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

video icon

Vučić je, nakon obilaska unutrašnjosti Dečje klinike u Tiršovoj novinarima rekao da je u renoviranje starog objekta uloženo 7,5 miliona evra, što je, kako je rekao, ogroman novac, ali će biti potrebno još milion evra da bi se napravilo sve ono što je neophodno i uložilo u novu opremu i instrumente - magnetnu rezonancu, angio salu....

"Krenuli smo u velike promene u kompletnom sistemu zdravstva, jer kroz zdravstvo se ogleda kako jedno društvo napreduje", rekao je predsednik.

Podsetio je da je o najavljenoj izgradnji "Tiršove 2" još u izbornoj kampanji govorio gradonačelnik Zoran Radojčić.

"Sa najpoznatijim kompanijama krećemo u izradu studije izvodljivosti, a angažovaćemo i konsultante iz najmoćnijih evropskih zemalja", rekao je predsednik uz napomenu da bi, doduše, više voleo da su sve bolnice bliže autoputu.

Rekao je da država ima novac za izgradnju "Tiršove 2", te istakao da se planira i izmeštanje Akušerske klinike "Narodi front", kako bi se budućim majkama, trudnicama i porodiljama, obezbedili najbolji uslovi.

I ne samo za njih, već najbolji uslovi za sve naše građane, posebno za našu decu, rekao je Vučić.

Podsetio je da se 40-50 godina u objekte zdravstvenog sistema ništa nije ulagalo. Sada, kazao je, radimo u Beogradu, potom će na red doći Novi Sad, a onda i Kragujevac.

Dečja bolnica u Tiršovoj i "Tiršova 2" je jedan od prioriteta.

Rok izgradnje je kraj 2022, a trudiće se, kaže, da to bude i pola godine ranije.

"Nekome, možda, to izgleda daleko, ali za četiri godine imaćemo novu bolnicu i nove uslove", kazao je predsednik i dodao da se razmišlja i o Infektivnoj klinici i zgradi Onkologije i u tom smislu je ideja da se dokupi deo placa koji država ima na Bežanijskoj kosi, gde bi se izgradio i izmestio bolnički kompleks, na mesto koje je lakše dostupno nego ovde u centru grada", rekao je.

Taj kliničko-bolnički centar će biti građen po projektima najmoćnijih zemalja Evrope, uzećemo za to već gotove projekte, kazao je predsednik.

Vučić je rekao da će se daljim rastom omogućiti bolji na pružanju zdravstvenih usluga, oprema, a povećaće se i briga o zdravstvenim radnicima, pre svega medicinskim sestrama i, naravno, lekarima.

Nadležni će, dodao je, ovih dana saopšti koliko će biti povećanje platima svima kategorijama zaposlenih u zdravstvu.

Ponovio je da će posebna pažnja biti poklonjena medicinskim sestrama koje treba, kako je rekao, zadržati da ostanu u Srbiji, ali istovremeno treba obodriti mlade ljude da se obučavaju za bavljenje tim poslom.

 

 

Tagovi
Broj komentara: 8

marija  21. 09. 2018. | 12:37
Zdravstveni sistem je znatno poboljsan, ponosni smo na reforme koje su sprovedene, jer u ovoj grani naravno nikada dovoljno investicija.
Ana  21. 09. 2018. | 13:18
Svaka cast, sjajna vest!
Bane  21. 09. 2018. | 13:53
Klinika koja već dugo brine o zdravlju naše dece zaslužuje jedno ozbiljno ulaganje. Drago mi je jer će to mnogo značiti za budućnost naših mališana.
Filip  21. 09. 2018. | 14:43
Ulaganjem u zdravstvo, ulazemo u dugovecan
zivot nase dece, koja su nase najvece
nacionalno blago .
Kosta  21. 09. 2018. | 17:41
Ovim projektom ce se omoguciti da nasa deca imaju bolje uslove za lecenje.
Mašnica  21. 09. 2018. | 23:36
Svaka investicija u zdravstvo je mogućnost da se jedan život spase u budućnosti.

Silvija  22. 09. 2018. | 11:45
Bice to bolnica sagrađena po najvišim standardima.
Mašnica  22. 09. 2018. | 12:26
Deca će imati sve uslove za oporavak. Zanimljivi sadržaji će bar na trenutak doprineti da zaborave zbog čega su tu i da im ublaži muke.