1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

„Utvrđenje Tramp“ u Poljskoj – nerealna priča

21. septembar 2018.

Poljske vlasti lobiraju u Beloj kući za izgradnju velike američke vojne baze koju bi čak nazvali „Fort Trump“. No to bi se kosilo sa Trampovom logikom da SAD ne snose najveći deo troškova odbrane NATO.

https://p.dw.com/p/35HoC
Foto: Getty Images/AFP/Y. Dyachyshyn

Američki predsednik Donald Tramp i njegov poljski kolega Andžej Duda povećali su izglede za izgradnju nove američke vojne baze u Poljskoj. Duda je čak, tokom posete Vašingtonu ove sedmice, predložio da se baza nazove „Utvrđenje Tramp“ (Fort Trump).

Duda je hvalio „odličnu stratešku poziciju“ Poljske i ukazao na potrebu širenja američkog prisustva radi borbe protiv „agresivnog ruskog ponašanja“. Tramp je izrazio otvorenost za predlog.

Iako je naziv privukao pažnju američkog predsednika, ali i ostatka sveta, stručnjaci za bezbednost nisu iznenađeni ovom idejom. Poljska vlada je mesecima aktivno lobirala za ovaj projekat u Vašingtonu. „Naporno sam radio na tome. Mi u Poljskoj želimo savezničke snage koje bi odvratile Rusiju, ali ne i pretile“, kaže za DW bivši poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Dug proces

Tramp je rekao da će SAD „ozbiljno razmisliti“ o predlogu. Ali koliko je realna ova ideja i šta bi bile posledice? „Po mom mišljenju, američki vojni zvaničnici nisu entuzijastični povodom ideje“, kaže za DW Heder Konli iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

„Kakve god bilateralne odluke da se donesu, to bi moralo biti u bliskoj konsultaciji sa NATO“, dodaje Konli.

 „Poljska ponuda bi imala smisla u sklopu multinacionalne investicije u NATO snage u Centralnoj Evropi, poput pojačanog odbrambenog prisustva bataljona u Poljskoj, Estoniji, Letonija i Litvaniji“, kaže Horhe Benitez iz Atlantskog saveta.

USA Washington - Donald Trump trifft auf Andrzej Duda
Duda i TrampFoto: Reuters/K. Lamarque

„Prihvatanje poljske ponude bez uplitanja NATO značilo bi više direktnih američkih resursa za evropsku odbranu bez ulaganja drugih saveznika NATO. Ovo je u suprotnosti sa Trampovim prioritetom da učini NATO manje zavisnim od američke vojne pomoći“, dodaje Benitez za DW.

Podrivanje evropske bezbednosti?

Benitez je izjavio da stacioniranje američkih trupa u Poljskoj ne bi podrivalo evropsku bezbednost, kako je Moskva upozorila u maju. „Upravo suprotno, više američkih trupa u Centralnoj Evropi bi imalo veći efekat zastrašivanja i samim tim bi značilo veću stabilnost u regionu“, naglašava Benitez.

„Rusi će odgovoriti teškim optužbama i negativnom propagandom. Ali istina je da će se Rusi žaliti čak i ako grupa dečjih izviđača poseti Poljsku“, kaže on. „Moskva sve pokušava da predstavi kao pretnju, iako mali broj američkih trupa prebačen u Poljsku ne bi predstavljao pretnju za četvrt miliona trupa koja je Rusija stacionirala uz svoje granice sa zemljama NATO.“

Tokom juna je Vašington post javio da Bela kuća i Pentagon razmišljaju o povlačenju većeg dela od 35.000 vojnika koji su stacionirani u Nemačkoj. Tramp je od početka mandata kivan posebno na Nemačku čiji su izdaci za odbranu, premda povećani za nekoliko desetina milijardi evra, i dalje daleko od dva odsto BDP koliko bi članice NATO trebalo da izdvajaju za odbranu.

Da li bi trupe iz Nemačke jednom mogle da se presele u Poljsku? to je malo verovatno, kaže Konli. „Sa bazama svetske klase koje SAD ima u Nemačkoj i Italiji, troškovi i selidba u Poljsku ne bi bili ekonomični. Smatram da ovo nema nikakve veze sa američkim trupama koje su trenutno u Nemačkoj.“

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android