Biznis Privreda
Ministar će moći da prati SVAKI DINAR koji primaju zaposleni u javnom sektoru

Ministar će moći da prati SVAKI DINAR koji primaju zaposleni u javnom sektoru

Ministar finansija Siniša Mali uskoro će moći da prati svaki dinar koji dobijaju zaposleni u javnom sektoru. Kazne za netačne podatke biće i do 16.000 evra, saznaje "Blic".

sinisa mali foto tanjug_zoran zestic (1) Foto: Z. Žestić / Tanjug
sinisa mali foto tanjug_zoran zestic (1)

Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja koji će stupiti na snagu od 2019. trebalo bi u javnom sektoru da eliminiše sve neophodne rashode i da spreči nepotrebna zapošljavanja. Kako saznaje "Blic", ministarstva, Skupština, Vlada, državne institucije i fondovi i javna preduzeća moraće svakog meseca da popunjavaju registar zaposlenih koji zahteva odgovore na ukupno 92 pitanja za svakog radnika. Rok za predaju centralnom registru je deseti u mesecu za prethodni mesec, predviđeno je zakonom o kome će poslanici raspravljati u narednih mesec dana.

- Ministar finansija praktično će moći da prati sve moguće izdatke za zaposlene u javnim službama, kao što su zarade, plaćanja za prekovremeni i noćni rad, bonuse i sve druge izdatke. Pored osnovnih podataka o radniku, poput godina staža, položaja i platnog razreda, u registru se zahtevaju i podaci o njegovoj neto plati, minulom i smenskom radu, te radu noću, praznikom i prekovremenom radu. Traže se i podaci o dodacima na zaradu, novogodišnjim poklonima za decu, nagradama, poslaničkom dodatku, troškovima za dolazak i odlazak s posla, eventualnim troškovima za smeštaj, te troškovima službenih putovanja u zemlji i inostranstvu, naknadi u slučaju smrti užeg člana porodice. Najviše pitanja se odnosi na novac jer je i cilj registra da prati sve moguće izdatke za zaposlene u javnim službama i da se stvore uslovi da se eliminišu svi fiktivni i nepotrebni rashodi. Osim toga, od poslodavca se traži i podatak o maksimalnom broju zaposlenih, kako bi se imao uvid u eventualna zapošljavanja mimo odluke Vlade - kaže izvor "Blica".

Kazne i za ministre, predsednike opština, direktore...

Svi budžetski korisnici, na svim nivoima, od države, preko grada do opštine biće, dakle, u obavezi da mesečno dostavljaju podatke o broju zaposlenih i angažovanih na radu po bilo kom osnovu, kao i o svim njihovim primanjima. Podaci uneti u bazu ne mogu se brisati i čuvaju se tajno, a glavni kontrolor biće Ministarstvo finansija.

Zakonom je predviđena i novčana kazna od 50.000 do dva miliona dinara za svakog korisnika državnog novca koji u roku ne dostavi tražene i tačne podatke. Kazna od 5.000 do 150.000 dinara predviđena je i za odgovorno lice - ministra u ministarstvu, predsednika opštine za opštinu, direktora za javno preduzeće, gradonačelnika za grad...