AMERIKA SPREMA VOJNU BAZU NA ISTOKU EVROPE: Fort Tramp u Poljskoj?

D. D. S.

19. 09. 2018. u 21:51

Sjedinjene države razmatraju mogućnost za stalno vojno prisustvo na Istoku Evrope. U SAD i NATO nisu svi saglasni s tom idejom, neki zbog finansija, neki zbog "provociranja" Rusa

АМЕРИКА СПРЕМА ВОЈНУ БАЗУ НА ИСТОКУ ЕВРОПЕ: Форт Трамп у Пољској?

AP Photo

SAD ozbiljno razmatraju zahtev Poljske za stalnu američku vojnu bazu u toj zemlji, rekao je američki predsednik Donald Tramp odgovarajući na predlog njegovog gosta u Beloj kući, poljskog predsednika Andžeja Dude, koji je predložio da dve zemlje zajedno izgrade "Fort Tramp" u Poljskoj.


Varšava želi da se deo američkih vojnih snaga trajno stacionira na teritoriji Poljske zbog pretnji koje dolaze iz Rusije, pa je ponudila da investira dve milijarde dolara. A Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je bezbednost centralne Evrope za njega značajna u gotovo istoj meri kao za Poljake.



Upitan da li je saglasan sa Dudom kad je reč o pretnjama iz Rusije, Tramp je rekao da veruje da je Moskva pokazala "agresivnost", a Varšava je pozvala SAD da predlog razmotre u svetlu ruske agresije u Ukrajini.


U SAD i NATO, međutim, nisu svi saglasni s tom idejom. Iz Pentagona i Kongresa su se čuli glasovi nezadovoljstva finansijskim učešćem Poljaka, jer kritičari smatraju da bi Varšava učestvovala skromnim sredstvima.


S druge strane, neki NATO saveznici upozoravaju da bi takva baza provocirala Rusiju i narušila Osnivački akt između NATO i Moskve iz 1997. godine. Taj akt zabranjuje stacioniranje značajnijih vojnih snaga u centralnoj i istočnoj Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Мргуд

20.09.2018. 10:12

Какав изговор све Европљане праве мајмунима........