Dačić: Srbija ne mora samo preko Zagreba ući u EU

Beta

19. 09. 2018. u 14:12

Ministar spoljnih poslova reagovao na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja

Дачић: Србија не мора само преко Загреба ући у ЕУ

Foto: Arhiva V. N.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da EU neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak u tu zajednicu, kao što su Hrvatska i Slovenija deo te unije iako nisu rešile spor zbog granice.

On je reagovao na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja.

Pročitajte još:Dačić: Iznuđena rešenja ne vode stabilnosti regiona

"Kao što znate put ka EU ne mora da ide samo preko Hrvatske. Može da ide i preko Mađarske, može i preko Rumunije, Grčke. To je davanje sebi većeg značaja, nego što je realno", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je dodao da je smisao Plenkoviće izjave to da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU ili neće.

"Hrvatska je deo EU, ali svakako EU neće dovoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja. Kad je Hrvaska ušla u EU preko Slovenije, a da niste rešili granični spor, šta ima onda mi da pričamo", kazao je Dačić.

Pročitajte još:Dačić: Kosovo u UN? Kad na vrbi rodi grožđe

On je pozvao "braću Hrvate" da se usredsrede na budućnost, jer i "oni koji su se mnogo više ubijali nađoše neki zajednički jezik".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja.

"Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja", rekao je premijer u Saboru odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, među ostalim i ratne odštete.

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rešavaju otvorenih pitanja.

On je podsetio da se o njima razgovaralo prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

ОДКБ, ШОС, ЕАЕУ, БРИКС...

19.09.2018. 22:21

Србија и не мора у ЕУ! Ни преко Загреба, ни преко Вилњуса, ни преко Берлина, ни преко Лондона... Србија има алтернативу "путу без алтернативе"!

Ђорђе С.

19.09.2018. 22:24

Србија ће ЕУ преко Пекинга и Москве. Не морамо да будемао вазали Запада!

tuzni srba

20.09.2018. 15:16

"Brat ID bolje da prestane braniti I stititi Srbe I Srbiju"!?Isto je preostalim Srbima u RH jer njihovi zastupnici posle sve halabuke na govor g.AV ne smeju javno da kazu koji su bili ciljevi NDH I koje je obelodanio DrFT :"rata ne bi bilo da RH nije htela rat, drago mi je da mi supruga nije jevrejka ili srpkinja,pozivati na ostanak ali sve uciniti da se proterivanje sprovede"! Izjavljeno-snimljeno-zapisano…...

profesor baltazar

21.09.2018. 07:38

pa, plenkovic je rekao " i preko zagreba!", dakle treba da se cita medju redovima, nece jedino zagreb da uslovljava ulazak srbije u eu,a da ulasku srbije kao punopravne clanice nisu jos neki skloni, nego kao neke pridruzene clanice, pa to je sasma jasno, a bilateralna pitanja izmedju slovenije i hrvatske nisu ni izdaleka problem kao izmedju srbije i hrvatske,jer su slovenc i hrvati u prijeteljskim odnosima. nazivati hrvate "bracom" jednostavno je smesno,kao da se nema kontakta sa realnoscu!