SI NAJAVIO: Dolazim ponovo u Srbiju

Milan BABOVIĆ

18. 09. 2018. u 10:28

Tokom susreta predsednika Srbije sa kineskim kolegom, u Pekingu udaren pečat na novi paket investicija i učvršćene prijateljske veze dveju država. Nova poseta našoj zemlji, druga za poslednje tri godine, biće organizovana na leto

СИ НАЈАВИО: Долазим поново у Србију

Foto: Tanjug


PEKING - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

ALEKSANDAR Vučić je u utorak, po priznanju svog domaćina i neprikosnovenog lidera azijskog džina, uporno i dugo kucao na vrata, i ta vrata su mu se otvorila: Si Đinping na leto dolazi u Srbiju, drugi put za poslednje tri godine.

Ta vest, koja nam je potvrđena u Pekingu, posle srdačnog i otvorenog razgovora kineskog i srpskog predsednika, samo je mašnica na kapitalnom ekonomskom paketu vrednom tri milijarde dolara sa kojim se naš šef države vraća u Beograd.

Vučiću je, u velelepnom zdanju Doma naroda, treća zaista i bila sreća, jer je iz trećeg puta konačno "prelomio" šefa druge najmoćnije privrede na svetu da dođe u Srbiju i pečatira ono što je nepobitna istina - naša zemlja je za zahuktalog azijskog zmaja najvažniji partner u regionu, koji je u nju već kumulativno uložio oko šest milijardi dolara.

- Vi ste nam dobri prijatelji i partneri. Dugoročno radite na unapređenju naših odnosa i saradnje i to zaista visoko cenim. U svetu se dešavaju duboke i složene promene i u tom svetlu, međunarodna saradnja je sve značajnija, a saradnja Kine i Srbije je veoma važna - rekao je Si Vučiću posle srdačnog rukovanja, čime je simbolično cementirao 11 sklopljenih dogovora u Pekingu.

Taj "pekinški paket" daje ogroman zamah našoj ekonomiji i omogućava još veći privredni rast, pošto se zatvara još jedna živa rana srpskih javnih finansija u RTB "Bor".


Pročitajte još: Vučić poklanja Siju srednjevekovni srpski mač


Doktrina "Jedan put - jedan pojas" koju je Si, inače hemijski inženjer, pretvorio u genijalnu ličnu formulu: Kina ide da osvoji svet galijama punim blaga, a ne sabljom i puškom, u našem slučaju ima i jaku političku notu. Konkretno: Vučiću je njegov moćni domaćin jasno rekao da će zvanični Peking čvrsto braniti poziciju Srbije u međunarodnoj areni, kada je reč o borbi za KiM.

Predsednik Vučić je rekao da Kina poštuje Srbiju jer smo, kako je naveo, "suverena i nezavisna zemlja koja sama donosi svoje odluke, za razliku od nekih drugih":

- Kina podržava naš teritorijalni integritet i suverenitet. Srbija poštuje politiku jedne Kine, kao što za Kinu postoji samo celovita Srbija.

Posle susreta sa kineskim kolegom, Vučić je izjavio da je uradio ono što je obećao:

- Imao sam dug razgovor sa predsednikom Si Đinpingom i on je prihvatio da ponovo dođe u Srbiju.

Ponovni dolazak Sija u našu zemlju trebalo bi da otvori vrata i za nove investicije Pekinga jer će, kako je rekao Vučić, kineske kompanije dati sve od sebe da predsedniku pokažu rezultate koje su postigli u našoj zemlji:

- Gde ide Si, tu stižu i vodeće kineske kompanije. Za naše ljude to znači više posla, pruge, veće plate, ubrzani razvoj Srbije. Baš sam srećan. Ponosan na Srbiju koja je to uspela i koja skokovima ide unapred - rekao je Vučić, koji nije krio da se za sastanak sa Sijem pripremao dugo i da je imao veliku tremu.

On je otkrio i da je zamolio predsednika Sija da pomogne Srbiji u tehnološkom unapređenju, odnosno da kineske firme u našoj zemlji razvijaju inovativne tehnologije i veštačku inteligenciju kako bi se sprečio odlazak mladih iz zemlje:



Pročitajte još: POTVRĐENO PISANjE "NOVOSTI": Vojska dobija dronove iz Kine

- Nadam se da bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode "leteće automobile". Imamo neke ideje, koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, nešto oni rade i zajedno.

Vučić je rekao i da je od Sija dobio poziv za drugu sesiju politike "Jedan pojas - jedan put", u aprilu iduće godine.

Saradnja sa Kinezima prešla je, prema Vučićevim rečima, u drugu fazu i sada se odobravaju preferencijalni krediti i da su značajna ulaganja u privredu. Predsednik Srbije je podsetio da je kineski HBIS kupio smederevsku Železaru, koja sada postaje najveći izvoznik, a u utorak je potpisan ugovor sa kompanijom "Ziđin" o strateškom parnerstvu u RTB "Bor":

- Rešili smo dva teška problema, a važna je i investicija u Zrenjaninu, gde će kineska kompanija da gradi fabriku guma.

Ocenio je da će onog trenutka kada "Ziđin" uloži 300 miliona dolara u rudnik Cerovo i Majdanpek dodatno podići BDP Srbije za 1,5 odsto, što je godišnje 600 miliona evra.


Predsednik je istakao da je kineskom investicijom u RTB "Bor" osigurano narednih 50 godina za istočnu Srbiju, njen rast i razvoj. Vučić je otkrio i da je Si tokom razgovora emotivno govorio o Železari Smederevo:

- Rekao je da je lično vezan za radnike i da je bio dirnut prilikom svoje posete Srbiji i dodao da će se uvek lično brinuti o poslovanju kompanije.

Uoči dolaska predsednika Sija u Smederevo 2016. godine

Vučić je istakao da se sa kineskim investitorima razgovara i o otvaranju industrijskih zona u Smederevu i Borči, kao i o izvozu svinjskih glava i papaka u Kinu i o zajedničkom korišćenju litijuma iz nalazišta u Srbiji.

- Hoćemo ekonomski da pobeđujemo u regionu i da se ubrzano razvijamo - poručio je Vučić.

Posle sastanka Sija i Vučića, naglašeno je i da od svih 16 centralno-istočnih zemalja, koje su deo inicijative "Jedan pojas - jedan put", Srbija već povlači najveća sredstva.

Vučić u sredu nastavlja posetu Kini, susretom sa premijerom Li Kećijangom i učešćem na sastanku "Novi pobednici", u okviru Svetskog ekonomskog foruma, "letnjeg Davosa" u Tjenđinu. Predsednik je najavio i da će da razgovora sa predstavnicima "Sinopeka", najveće naftno petrohemijske kompanije na svetu, kako bi se pronašlo rešenje za petrohemijski kompleks u Srbiji.


RAZGOVORI O PVO RAKETAMA

SRPSKA delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala je drugog dana posete Pekingu, sa kineskim domaćinima o mogućnostima nabavke kineskog raketnog sistema PVO za Vojsku Srbije. Prema saznanjima Novosti, razgovarano je o nekoliko tipova raketa srednjeg i dugog dometa, među kojima je i poznati sistem FK-2.

Reč je o savremenom i multifunkcionalnom raketnom sistemu koji može da dejstvuje prema ciljevima na visini do 100 kilometara. Ova vrsta tehnike ubojita je u borbi protiv lovačke i bombarderske avijacije, ali i krstarećih i različitih tipova raketa „vazduh zemlja“.

Dve delegacije razgovarale su i o drugim taktičkim raketnim sistemima srednjeg i kraćeg dometa, koje je Kina uspešno razvila poslednjih decenija. Ova vrsta borbene tehnike nedostaje Vojsci Srbije, posebno sredstva zaštite snaga na zemlji od napada iz vazduha. Kinezi, u saradnji sa Ruskom federacijom, proizvode sopstvenu varijantu poznatog ruskog sistema „buk“ dometa do 40 kilometara, koje nude i stranim partnerima. Peking je poslednjih godina napravio velike pomake u modernizaciji starih sovjetskih sistema, posebno u domenu radarske tehnike.


PARAF NA OBILAZNICU

U PRISUSTVU predsednika Kine i Srbije potpisana su dva sporazuma iz oblasti infrastrukture, koji se sprovode u Srbiji. Reč je o okvirnom sporazumu između vlada Srbije i Kine o obezbeđenju Srbiji koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i o ugovoru o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu E-70/75, deonica most preko Save kod Ostružnice - Bubanj potok.


PODRŠKA REFORMAMA

GUVERNERKA Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) Guo Šuđing potpisali su u Pekingu memorandum o razumevanju između te dve institucije. Tabakovićeva je istakla da je to još jedna potvrda uspešne saradnje dveju prijateljskih zemalja. Ona je naglasila koliko je važna podrška koju Kina pruža našoj zemlji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja, čime pomaže da Srbija ostvari ekonomski rast.

OTVORENO O VOJNOJ SARADNjI

VUČIĆ je u Pekingu rekao da je sa Sijem razgovarao i vojnotehničkoj saradnji:

- Predsednik Si je veoma otvoreno govorio o našoj saradnji, ali ne ulazeći u detalje. Postoje timovi naše dve zemlje koji će nastaviti da rade na tome. Građani mogu da budu ubeđeni da Srbija polako, ali sigurno postaje snažnija - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o nabavci kineskih dronova za potrebe Vojske Srbije.


ALEKSANDAR ANTIĆ: BOR NAJBOLjI U EVROPI

SPORAZUM sa kompanijom "Ziđin" za RTB "Bor", vredan 1,4 milijarde dolara, osiguraće 5.000 radnih mesta i napraviti od rudarskog basena najvećeg proizvođača bakra u ovom delu Evrope. Investicija će osigurati da se RTB "Bor" razvija, da otvara nove rudnike, pre svega mislim na rudnik "Cerovo", da modernizuje postojeće rudnike "Majdanpek", "Veliki Krivelj", "Jamu", flotacije, i da dalje napreduje i povećava kapacitet topionice i fabrike sumporne kiseline - rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.


SINIŠA MALI: ŠANSA ZA NOVA RADNA MESTA

MINISTAR finansija Siniša Mali, koji je s kineskom kompanijom CRBC u Pekingu potpisao sporazum o izgradnji industrijskog parka prijateljstva u Borči, rekao je da će to Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra.

- Park treba da privuče više od 1.000 kineskih kompanija, što će, kada smo računali sa CRBC, kompanijom koja će investirati 257 miliona dolara u izgradnju, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta.


GORAN VESIĆ: DRUGI ŽIVOT "IKARBUSA"

OD 11 ugovora koji su potpisani u Kini, dva su veoma važna za Beograd, a to su finansiranje obilaznice oko Beograda i investicija u "Ikarbus". To znači novi život za fabriku autobusa, a Grad će do kraja godine kupiti i 80 novih električnih vozila za prevoz putnika. Rezultati Vučićeve posete Kini su velika pobeda Srbije i dokaz da ćemo imati najbrži privredni rast u Evropi - poručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.


VUČIĆU POČASNO MESTO UZ DOMAĆINA

VUČIĆ je na večeri kod Si Đinpinga, zajedno sa predsednicima Estonije, Letonije i Samoa, imao čast da mu domaćin dodeli mesto sa svoje desne strane:

- To je poštovanje koje je on ukazao Srbiji, a ne meni. Taj gest govori o tome da Kina Srbiju doživljava kao iskrenog prijatelja. Kao nekoga u koga imaju poverenje i sa kim žele da rade i u budućnosti. Imao sam priliku da sa predsednikom Sijem razgovaram o svim važnim svetskim temama.


SLIKA S KINESKIM MOTIVIMA

ZA svog gosta, predsednika Srbije, Si je u utorak pripremio i poseban dar. On je Vučiću poklonio sliku, koja je ručni rad, a ovo umetničko delo je specifično po tome što kineski motivi, postavljeni na sredini, mogu da se okreću. Vučić je Siju poklonio srednjovekovni srpski mač, na kojem je ugraviran viteški moto "Za čast", kao i policijski bodež.



ŠEF NAŠE DRŽAVE SA STUDENTIMA SRPSKOG JEZIKA: ĆIRILICOM UČVRŠĆUJU VEZE NARODA

ŠEF srpske države sreo se u Pekingu i sa grupom studenata sa katedre za srpski jezik na Univerzitetu za međunarodne studije, kojima je poručio da snaga kineskog naroda leži i u podršci i poznavanju drugih naroda:

- Vaše znanje doprineće većem prijateljstvu srpskog i kineskog naroda i država. Ništa ljude ne privlači koliko poznavanje kulture, jezika i običaja drugih naroda. Čak i inicijativa "Jedan pojas - jedan put" nije zamišljena samo da bi kineskom narodu bilo bolje, već da bi i ostali učesnici imali korist od tog projekta.

Volimo i poštujemo kineski narod, jer je bio uz nas i u najtežim vremenima. Sve je veći broj kineskih investitora u Srbiji, jedni druge podržavamo u svim međunarodnim procesima - istakao je Vučić.

Studenti su predsedniku Vučiću uručili čestitku napisanu na ćirilici, kao i lične poruke, pod svojim srpskim imenom, a on im je uputio poziv da posete Srbiju i budu njegovi gosti. Na Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu 16 studenata studira srpski jezik.




GLEDAO ZVEZDU

ZAHVALjUJUĆI ministru Antiću i njegovim "vezama", Vučić je u svojoj hotelskoj sobi imao TV signal i mogao da gleda prenos prve utakmice Zvezde u Ligi šampiona.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (133)

Bojan

18.09.2018. 11:02

Predsednik Srbije ima velike zasluge za jačanje veza Srbije i Kine koje je preraslo u strateško partnerstvo.

Nina

18.09.2018. 11:02

Kina kao jedna od vodećih svetskih ekonomija, može nam mnogo toga ponuditi. Svaki susret između njih rezultira nekim ugovorom. Malo je prijatelja kao što su Kina i predsednik Si.

rade

18.09.2018. 11:04

Kineski predsednik je iskreni i istinski prijatelj Srbije koji nam pomaže u realizaciji svih ovih projekata.

Sara

18.09.2018. 11:08

Veliki investicioni projekti u našu zemlju, prijateljski odnosi dugi niz godina, stvaranje mladih koji će govoriti srpski jezik. Kina je neko koga treba istinski da poštujemo.

Vladimir

18.09.2018. 11:08

Kina je jedan od najvažnijih strateških partnera Srbiji i pomaže nam da ubrzamo privredni rast.

Marko

18.09.2018. 11:09

Sa jednom svetskom velesilom imati ovakav odnos je za svaku pohvalu - neka se nastavi ovaj uspostavljeni trend saradnje i prijateljstva između dve države!

Pera

18.09.2018. 11:23

Poštujem Kinu i njen narod, ali naš predsednik vodi politiku koja ce se brzo urušiti jer Kina ne trpi sedenje na dve stolice.

Koriolan

18.09.2018. 11:32

Srbija je oduvek imala dobru saradnju sa Kinom.Kina je uvek pomagala nasu zemlju sto u politickom sto u ekonomskom smislu.

aca

18.09.2018. 11:34

Poseta kineskog predsednika će izazvati velika interesovanja , a mi ćemo ga dočekati onako kako se dočekuju prijatelji.

Rajko

18.09.2018. 11:34

Srbiju ce posetiti lideri dve najmocnije zemlje na svetu Rusije i Kine,to je ogromna cast za jednu malu zemlju koja se svom snagom trudi da zasluzi mesto koje joj je odavno oduzeto.

Nikola

18.09.2018. 11:34

Saradnja Srbije i Kine nikad nije bila bolja nego sada,kineske investicije ce nam dodatno ubrzati privredni rast i smanjiti nezaposlenost.

Mirjana

18.09.2018. 11:40

Naše dve zemlje imaju tradicionalno i duboko prijateljstvo.. nadamo se da ćemo nastaviti istim tempom i u budućnosti!!

Mila

18.09.2018. 11:42

Srbija ima najbolju saradnju sa Kinom do sada... nikada nismo imali bolje odnose i prijateljstvo sa njima.. drago nam je zbog toga!!

Milenko

18.09.2018. 11:54

Ceste medjusobne posete Srbije i Kine najbolje govore o iskrenom prijateljstvu iz kog proizilazi odlicna saradnja na obostrano zadovoljstvo.

Србин гледа распродају Србије

18.09.2018. 11:56

А зашто не би дошао кад му овај све распродаде!

Stevan

18.09.2018. 11:56

Kineski zvanicnici su u Srbiji uvek dobro dosli jer jeovakvo prijateljstvo retko i ne sumnjam da Srbija zeli da ga neguje i u buducnosti.

Aleksandra

18.09.2018. 11:57

Predsednik Si ponovo dolazi u Srbiju! Još jedan dokaz da Kineska država ima dobar ekonomski interes u Srbiji i da kineski investitori u Srbiji imaju dobro i sigurno tlo u koje mogu ulagati i očekivati dobre rezultate!

MILOŠ

18.09.2018. 12:14

Dobri odnosi sa Kinom su od izuzetnog značaja za razvoj naše zemlje ,imati takvu državu za prijatelja nije ni malo naivna stvar.

Анти Антифа

18.09.2018. 12:25

Дошло је време за наплату пријатељства.Бар нас нису бомбардовали

Анти Антифа

18.09.2018. 12:26

@Mrak Нећеш веровати али не пише.Стварно су тај ниво интелигенције

Mile

18.09.2018. 12:47

@Анти Антифа - Pise ! Dokaz je jednostavan . Vreme pristizanja poruka . Da ih stvarno ima 50 -100 , Sve poruke bi dosle u isto vreme , posto je jedan idu sukcesivno , jedna za drugom u duzem vremenskom periodu . Naravno jedan je za Novosti, drugi za neke druge novine itd .

srecko

18.09.2018. 12:30

Drago mi je sto odnosi Srbije i Kine postaju sve bolji i Si je uvek dobrodosao u Srbiju.

Loki

18.09.2018. 12:34

Predsednik Kine je sa velikim zadovoljstvom, prihvatio poziv da poseti Srbiju, sto je jos jedan dokaz koliko nas postuje. Koliko su nam iskreni prijatelji.

Gale

18.09.2018. 12:46

Kako samo ti kinezi planiraju za narednih 30-50 godina. Ova deca što uče srpski sigurno ne uče za džabe naš jezik. Verovatno kinezi već imaju u planovima kako će im poslužiti za saradnju i biznis sa nama.

Miroslav

18.09.2018. 13:13

Treca poseta predsednika Kine Srbiji je jasan znak da se saradnja dve zemlje produbljuje velikom brzinom!

Gagi

18.09.2018. 13:23

Upornost i resenost predsednika Srbije da pokaze predsedniku Kine veliku volju i zainteresovanost da se saradnja dve zemlje poboljsa na svim nivoima, nije ostala neprimecena kod predsednika Kine gospodina SIa!

Jasmina

18.09.2018. 13:25

Saradnja Srbije i Kine je na veoma visokom nivou, nastavljamo tradiciju dobrih odnosa i sirimo prijateljstvo.

ivan

18.09.2018. 13:42

Vučić je podigao saradnju sa Kinom na jedan veći nivo.Zato danas imamo sve više direknih i velikih kineskih investicija.

dzo

18.09.2018. 13:52

Predsednik Kine je sa velikim zadovoljstvom, prihvatio poziv da poseti Srbiju, sto je jos jedan dokaz koliko nas postuje. Koliko su nam iskreni prijatelji.

dzo

18.09.2018. 13:54

Odlicna vest pre svega za Srbiju kojoj je neophodna saradnja sa Kinom.Dobrodosli presednice u Srbiju.

Musashi

18.09.2018. 14:18

Drago mi je sto dolazi, a muka mi je od ovih robotskih komentara. Sramota.

star

18.09.2018. 14:28

Naš predsednik je uradio ono što je sam obećao građanima Srbije, predsednik Kine dolazi u posetu Srbiji.

Marko

18.09.2018. 14:52

Svaka cast predsednice! Svako ce zeleti da poseti nasu zemlju u usponu, pa i ovi japanski poglavari .

Milanka

18.09.2018. 15:50

Radujemo se poseti Kineskog predsednika jer ce nam to doneti privredni i ekonomski rast Srbije

Janko

18.09.2018. 16:11

Saradnja sa Kinom nikad bolja poseta Kineskog predsednika Srbiji će biti kruna prijsteljstva!

Dejan

18.09.2018. 16:11

Poseta predsednika Kine Srbiji će ponovo bit ijoš jedan znak o dobroj saradnji dveju zemalja i prijateljstva neraskidivog.

Marko

18.09.2018. 17:07

Predsednik Vucic je covek koji stoji iza svake svoje reci i kada nesto obeca to ispuni...svaka cast predsednice.