Trifunović: Potrebno sistemsko rešenje za lečenje dece; Lončar: Postoji fond, izostaju prijave zainteresovanih

Sve dok se ne donese sistemsko rešenje kojim će se pomoći svakom bolesnom detetu u Srbiji, davanje jednokratne pomoći države humanitarnim organizacijama nije ništa drugo nego sakupljanje jeftinih političkih poena onih koji tu državu predstavljaju, izjavio je za "Danas" osnivač fondacije "Podrži život", glumac Sergej Trifunović.
On je pozdravio odluku Vlade Srbije da opredeli novac za lečenje još petoro dece za koje se sredstva skupljaju preko fondacije "Podrži život", ali je upitao šta će biti posle toga.
 
"To je jednokratna pomoć. Šta ćemo sledećeg meseca, kada se pojavi novih sedmoro obolelih mališana. Ko će za njih obezbediti sredstva. Neka nadležni donesu sistemsko rešenje kako bi svi mogli da se leče", kazao je Trifunović za "Danas".
 
Vlada Srbije donela je odluku o dodeli sredstava za nastavak lečenja dečaka Dušana Todorovića iz Svilajnca u zdravstvenoj ustanovi u Španiji u iznosu od 29,6 miliona dinara. Ovaj novac biće korišćen za eventualne troškove lečenja dečaka Dušana Todorovića i još petoro dece u inostranim zdravstvenim ustanovama za čije lečenje Fondacija "Podrži život" prikuplja sredstva.
 
Ta odluka Vlade usledila je nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da će za Dušana Todorovića država obezbediti novac, a Trifunović se preko Tvitera obratio Vučiću ističući da još petoro dece čeka na neophodan novac, ukupno 250.000 evra, kako bi nastavilo lečenje.
 
Lončar: Postoji fond za lečenje dece, zainteresovani se ne prijavljuju
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je lečenje dece u inostranstvu rešeno sistemski osnivanjem fonda za lečenje, ali da u praksi to nije zaživelo u potpunosti, jer se, kako kaže, zainteresovani ne prijavljuju. 
 
Ministar je kazao da je Republički fond za zdravstveno osiguranje 2014. poslao 45 mališana na lečenje u inostranstvo, a da je taj broj 2017. godine iznosio 614.
 
"Ne samo da smo slali, nego je mnogo stranih stručnjaka dolazilo ovde da leči tu decu, što je bolje, jer su deca ovde, ne moraju da idu u inostranstvo, a naši lekari mogu da nauče nešto. Imamo situaciju da 2014, da bismo sistemski rešili to pitanje, osnivamo budžetski fond i samo preko tog fonda, plus u republičkom, šaljemo 127 mališana na lečenje i 241 uzorak na genetsko ispitivanje krvi, jer imamo problem, ima ga veći deo sveta - da dođete do dijagnoze", rekao je Lončar.
 
Kako je rekao, to su milioni evra koji su otišli u tu svrhu.
 
"Ovo je sistemsko rešenje, da ne morate da idete na SMS. Šta je dovoljno? Ja znam da je to šok, kada roditelj sazna da njegovo dete ne može da se leči, suzi se svest, ja samo molim sve, ljude koji se nađu, svi, dovoljno je da uzmete to od dokumentacije što imate, da pošaljete na budžetski fond... Ne maltretiramo više roditelje, već od lekara, od klinike tražimo, da vidimo sve o detetu, šta se dešavalo. Pitamo roditelje da li imate gde dete da pošaljete na neku kliniku...", kazao je Lončar.
 
Kaže i da je sve sistemski uređeno, ali da nije zaživelo u praksi.
 
"Nije idealno, jer se ne prijavljuju. Stvorili smo sve preduslove. Apelujemo na sve, moramo da istrajemo u tome da se to primeni", rekao je ministar.
  • Sever Srbije

    19.09.2018 23:36
    Sergej ne izlazi vise na crtu!
  • Vghhv

    18.09.2018 16:14
    Zar botovi i ovde? Sudeći po komentarima, izgleda da jesamo jedan te isti bot dobio zadatak da uz sendvič i sokić na slamčicu brani srpskog Mengelea
  • JS

    18.09.2018 14:15
    Zasto fondacije?
    Meni zaista nije jasno zasto bi se taj novac uplacivao kojekakvim privatnim fondacijama ? Taj scenario mi je veoma podlozan sipanja novca u neciji odredjeni dzep. Pre sam za to da se ovim nesrecnim lekarima koji zive od mita malo probudi svest o tome da postoji fond u okviru drzave koji treba da se iskoristi. I da malo upute roditelje na tu stranu. A ne kojekakvi privatni fondovi skloni pranju novca da nam skupljaju pare..

    Takodje, vest od danas da se placa pretplata na rijaliti programe idealno resenje za punjenje tog istog budzeta osnovanog pri drzavi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija