Stao mu auto u Srbiji, prevaranti naplatili stotine evra za popravke

Novosti Online

17. 09. 2018. u 09:27

List „Velt“ prenosi ispovest Ugura Unala, koji je sa suprugom i dvoje dece vozio sa zapada Nemačke kada mu se pokvario auto

Стао му ауто у Србији, преваранти наплатили стотине евра за поправке

Foto: Depositphotos

NAJVEĆI evropski auto-moto savez (ADAC) sa preko 20 miliona članova dobio je veliki broj pritužbi svojih članova koji su prolazili kroz Srbiju, ali i išli drumovima kroz Mađarsku, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Litvaniju i Poljsku, prenosi nemački list „Velt“.

List prenosi ispovest Ugura Unala, koji je sa suprugom i dvoje dece vozio sa zapada Nemačke, gde živi, na odmor u Tursku. Usred Srbije je automobil stao.

Pročitajte još:Gusari vrebaju na drumovima

- Unal staje u zaustavnoj traci auto-puta, vrelo je bilo tog 20. avgusta, 35 stepeni bez hlada. Ali, Unal veruje da zna šta mu je činiti. Kao pretplatnik na ADAC-plus ima pravo na pomoć na drumu u inostranstvu i tako poziva hotlajn. To je priča o prevari koju je više nemačkih turista na putu preko Balkana iskusilo ovog leta. Posebno u Srbiji ADAC ima problema sa bandama prevaranata, koji se izdaju za pomoć na putu i partnere nemačkog auto-moto saveza. U roku od nekoliko dana se desetak prevarenih javilo „Veltu“ i opisalo slično što i Ugur Unal. Ovaj vozač je naveo da je više puta pokušavao da dobije hotlajn, odakle su mu konačno rekli da pomoć stiže. Čekao je četiri sata na tobožnjeg partnera ADAC-a. Preneli su mu da je stradao usisni ventil i da će ga to koštati 380 evra. Pa onda, ipak, 590 evra. I da mu neće sami obezbediti hotel. Unal tvrdi da su mu u hotelu indirektno priznali da šlep-služba, auto-mehaničarska radnja i hotel rade zajedno. Vozač tvrdi da mu je tako nastala šteta od oko 1.000 evra. Automobil je nešto kasnije na drumu ponovo otkazao.

Sličnu priču ima Orhan Dutkun, koji tvrdi da su mu navodni partneri ADAC-a u Srbiji tražili 2.400 evra za popravku, koja bi ga u Nemačkoj koštala najviše 700 evra.

- Ovo nije Evropa, ima da platiš za popravku - navodno mu je rekao jedan auto-mehaničar. Dutkun je to shvatio kao pretnju. Na kraju je dao 1.400 evra.

„Velt“ na kraju navodi dve preporuke vozačima - radnike šlep-službe treba uvek da pitaju da im navedu članski broj u ADAC-u. Jer, ako je šlep-služba zbilja partner ADAC-a, onda je iz centrale dobila članski broj vozača kojem treba pomoć. I drugo, zvanični partneri nikada ne traže novac za šlep pokvarenih automobila.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

SVE GORE NABROJANE DRZAVE (izuzev Srbije) SU CLANICE EU

17.09.2018. 10:00

GOSPODO NEMCI, DAL'STE VI ZNALI KOGA PRIMATE U EU? Jos samo da primite Srbiju, Albaniju, Bosnu i Montenegro, imacete odlican MURKS!

alfa...!

18.09.2018. 19:48

@Ozbiljno? - Pa kad se prevede na srpski jezik,ispalo bi nekako ovako:ugurati od pozadi...

Realno

17.09.2018. 10:02

Znam ja da mi varamo ali ovima ne verujem ni rec. Dozivljaj stranac je hteo da mu za 25 evra skinemo tocak sa izliznim srafom,odslepamo u radionicu i da mu damo nove srafofe sa kljucem i sve to sto je ADAC njegova kuca,rrkoh cekaj njih pa neka oni ti za te pare urade sve. Oni su veci .... od nas to sam se uverio.,jer misle da smo mi cobani,seljsci  pa misle kod nas moze sve. Samo po dzepu da se udaraju pa bi znali kako se radi.

Airbus320_driver011

17.09.2018. 10:04

Na put od 3000 km u jednom pravcu se ne ide autom koji je presao 500,000km nego se kupi avionska karta za 300 evra pa se stigne kao covek.Ali Turci vole da voze is Brisela za Ankaru

Franc

17.09.2018. 10:11

Ma, sveo ovo u Srbiji je šala-komika u odnosu šta se radi u Bugarskoj, Rumuniji i Madjarskoj. Tamo su svi u talu od policije, servisera, šlep službe, hotelijera...Čerupanje bez duše se tamo nesmetano odvija. To je veoma razradjeno čerupanje od koga je Srbija daleko.

Romulus Rex

17.09.2018. 10:46

Vozac je zvao contact centar ADAC-a - na koju foru je "srpski prevarant" pao s neba i pojavio se na mestu gde je Turcin ostao u defektu? ADAC je u Nemackoj. Nije Turcin zvao Beograd ni Leskovac vec Nemacku. Na NEMCE je cekao da se jave satima. NEMCI su poslali "svog" mehanicara koji je naravno naplatio uslugu. Znaci NEMACKI PREVARANTI IZ ADAC-A HARAJU SRBIJOM - bio bio pravi naslov.

gogi

17.09.2018. 10:58

Možda Velt mogao da objavi i moju priču:Bio sam u Italiji, i počeli su problemi sa autom. Na moju sreću, auto je mogao sam ići uz često gašenj. Dovukao sam se do nekohg mehaničara (koji je btw. bio deo mreže italijanskog "AMSS"-a)REkli su mi sa autom ne možete dalje. Popravka će koštati verovanot par hiljada evra!!Odlučio da idem dalje... Nekako sem se dogurao do kuće. Servis me je kansije koštao 100eur (neki senzor bio)pozdrav za ADAC. Idite u IT pa se žalite na balkance...

pedja

17.09.2018. 11:05

A, mislite da je u "Evropi" drugačije? Stao bratu auto u Grčkoj, odšlepaju ga do provog automehaničara. Srećom pa sam i ja bio tu, ostavimo auto, natrpamo se u moj i produžimo dalje. Posle 2 dana zove Grk, popravka 800 eura, traje 5 dana!!! Mi pozovemo druga koji ima prikolicu, odšlepamo auto u Srbiju i popravimo za 220 eura!! Slično se desilo prijatelju u Austriji, koji je platio 1400 eura za set kvačila, posle 6 meseci u Srbiji je ponovo menjao!!! Nemojte samo vi pričati o prevarama!!!!

Стеф

17.09.2018. 11:32

Немачки туриста Угур Унал иде на одмор у Турску. Хахахахаха

vh

17.09.2018. 11:50

Svugde je tako, ne racunaj na tudju milost. Biti putnik , ili turista 'good luck'....

Klimt-Bec

17.09.2018. 12:37

Sa kantama koje su prosle po pola miliona kilometra, ne ide se nigde iz grada a ne na put od po 1.000 - 3.000 km!

Miki

17.09.2018. 13:11

nama su turci u servisu u ns. trazili da im izdamo duplo veci racun od izdatog za popravku. da bi kaze naplatio od osiguranja. ja reko nije problem ali pare moraju u kasu. on kaze dobro onda. i mi prevaranti. e moji turci ...

Мирослав

17.09.2018. 13:30

Мене је одрала аустријска полиција за ауто уредно регистрован у Србији, због неких преправки. Можда то није по њиховом закону, али онда нека кажу да не признају техничке прегледе и саобраћајне дозволе из Србије. Тражио ми је и зелени картон иако за Аустрију не треба.

alfa...!

18.09.2018. 19:41

@Мирослав - Za EU građane ne treba zeleni karton,a ti EU građanin nsi,onda ti je potreban taj zeleni karton,ne poznavanje propisa šteti...

SMOKI

17.09.2018. 13:47

KLIMET- BEC, ti si bezobrazno neotesan. Ti si pametan a covek koji je posao na put glup. Cinjenica je da vas tj. NAS kroz Srbiju varaju,kradu,otimaju i nada sve glupaci pametuju. Drzava mora tome da stane na put drasticno velikim kaznama i prisilnim radom od bar 5 godina uz nadoknadu stete onome koga su prevarili. Tako se lece nadobudni,drski i bezobrazni prevaranti i lopovi koji nas na svakom koraku brukaju.