Čestice zagađenog vazduha nađene kod nerođenih beba

Čestice iz zagađenog vazduha pronađene su u placenti, ali nije, međutim, sasvim poznato kakva oštećenja izazivaju kod fetusa.
Čestice zagađenog vazduha nađene kod nerođenih beba
Foto: Pixabay
Naučnici su pronašli prvi dokaz da čestice iz zagađenog vazduha utiču i na nerođenu bebu, saopšteno je na kongresu Evropskog društva za respiratorno zdravlje u Parizu. 
 
Istraživanja su pokazala da toksične čestice "putuju" kroz pluća trudne žene i naseljavaju se u placenti. Nije, međutim, poznato kakva oštećenja izazivaju kod fetusa. Nova studija je pokazala da je sasvim moguće da su te čestice ušle i u sam fetus, piše Gardijan. 
 
"To je zabrinjavajuć problem - postoji velika povezanost između zagađenog vazduha koj majka udiše i posledica koje to ima po fetus", rekla je dr Lisa Mijašita sa londonskog Univerziteta Kvin Meri. 
 
"Uvek je dobro, ako je moguće, izbegavati jako zagađene sredine ako ste trudni, ili čak iako niste trudni. Izbegavam rute autobusa kada idem do stanice." 
 
Serija prethodnih studija pokazala je da zagađenje vazduha značajno uvećava rizik od prevremenog porođaja ili male telesne težine bebe, što dovodi do doživotnog problema sa zdravljem. Ogromna studija na preko 500.000 rođenih u Londonu, potvrdila je ovu vezu. Nedavno istraživanje je pokazalo da zagađenje vazduha prouzrokuje ogromno smanjenje inteligencije, dok su 2016. godine otrovne nanočestice iz zagađenog vazduha okrivene u ljudskom mozgu. 
 
Novo istraživanje ispitivalo je placente žena koje ne puše, a rodile su zdrave bebe. Oni su izolovali ćelije makrofaga, koje su deo imunog sistema tela i sadrže štetne čestice kao što su bakterije i zagađenje vazduha. Koristeći optički mikroskop, otkrili su 72 tamne čestice među 3.500 ćelija a onda su koristili poseban mikroskop da bi ispitali oblik nekih čestica. Te otkrivene čestice veoma su podsećale na sitne čestice pronađene u makrofazima u plućima. Dotorka kaže da su te crne čestice, čestice čađi. Slično istraživanje kod životinja imalo je identičan rezultat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.