Lexus pretekao Audi: Prvi serijski auto sa kamerama umesto retrovizora

Toyotin luksuzni brend ponudio je kupcima u Japanu – gde zakon to već dozvoljava – model ES sa kamerama umesto ogledala u retrovizorima.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2018.

12:15

Lexus pretekao Audi: Prvi serijski auto sa kamerama umesto retrovizora

Već godinama mnogi proizvođači automobila predstavljaju konceptna vozila koja umesto ogledala u spoljnim retrovizorima imaju kamere, ali do sada se sve završavalo na konceptima i dizajnerskim studijama, dok su serijski modeli zadržavali konvencionalne retrovizore.

Lexus je prekinuo tu praksu, pa će kupci modela ES na japanskom tržištu moći da naruče produkcijski automobila bez klasičnih retrovizora.
Novi sistem sastoji se od dve spoljne kamere – svaka sa po jedne strane vozačke kabine, a slika se projektuje na dva displeja od po 5 inča, koja se nalaze u prednjem levom i desnom uglu putničke kabine, ispred "A" stubova.

Neke od prednosti kamera su bolja vidljivost noću i u uslovima kiše ili snega, veći ugao koji kamere pokrivaju - uz poboljšanje aerodinamičkih karakteristika automobila jer kamere imaju znatno manju čeonu površinu od klasičnih retrovizora sa ogledalima, što utiče na smanjenje potrošnje goriva.
Sistem je opremljen i upozorenjem na druga vozila u “mrtvom uglu”, tehnologijom koja se i do sada koristila, ali je vizuelni signal bio u spoljnim ogledalima, dok je sada na displejima.

Lexus je najavio da će ES sa kamerama umesto retrovizora početi da se prodaje u oktobru, u Japanu, koji je još pre par godina zakonski regulisao ovu oblast, a kasnije će biti dostupan i na nekim drugim tržištima gde to bude moguće.

Takođe, japanski proizvođač proširiće u budućnosti ponudu i na ostale modele iz svoje game.
Inače, sličan sistem najavio je Audi za svoj električni krosover E-Tron koji će premijeru imati u ponedeljak 17. septembra, pa je Lexus objavljivanjem ove vesti za par dana “prestigao” nemačkog proizvođača.

Podsećamo, Mercedes će na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru (20-27. septembra) premijerno izložiti svoj novi kamion-šleper Actros takođe opremljen kamerama umesto spoljnih retrovizora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: