Capital.ba

Dolar u padu nakon najave nove runde pregovora Trumpa i Kine

16.09.2018. / 11:00

LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala zbog smanjenih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, ali i slabije nego što se očekivalo inflacije u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,5 posto, na 94,92 boda.

Pritom je kurs američke valute prema japanskoj skočio 0,9 posto, na 112,05 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa je cijena evra porasla 0,6 posto, na 1,1625 dolara, nedaleko najviših nivoa u dvije sedmice.

Na početku prošle sedmice na tržištima je vladao oprez zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine jer se čekala odluka predsjednika SAD-a Donald Trumpa o uvođenju carina na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara kineskih proizvoda.

No, kada je objavljeno da je Washington predložio, a Peking prihvatio novu rundu pregovora dolar je oslabio. Zbog smanjenih trgovinskih napetosti, ulagači su, naime, manje kupovali valute koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Sklonost ulagača prema tim valutama splasnula je i zbog toga što se oporavila turska lira, nakon što je turska središnja banka dramatično povećala ključne kamatne stope.

Investitori su pozdravili odluku središnje banke o povećanju ključne kamatne stope na 24 posto kako bi vratila poljuljano povjerenje ulagača u liru. Takva vijest potaknula je oporavak valuta privrede u nastajanju, poput južnoafričkog randa i meksičkog peza.

Turska lira je samo u jednom danu prema dolaru poskočila za više od četiri posto.

Osim toga, dolar se našao pod pritiskom zbog slabije nego što se očekivalo inflacije u SAD-u, koja je u avgustu iznosila svega 0,2 posto na mjesečnom nivou, pokazali su najnoviji podaci.

Zbog toga su splasnule špekulacije o ubrzanju tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Fed se sprema ovoga mjeseca ponovno podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, treći put od početka godine, no pitanje je hoće li to učiniti još koji put do kraja godine.

S druge strane, čelnici Europske središnje banke (ECB) u četvrtak su na redovnoj sjednici potvrdili važeće kamatne stope i plan o zaključenju programa kupnje imovine krajem godine.

Podsticaj evru dao je predsjednik ECB-a Mario Draghi kazavši kako je banka fokusirana na zdrave temelje gospodarstva, uključujući snažan rast zaposlenosti i rast plata.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!