Najnovije vesti
Vesti Politika
Može li Srbija od Brisela da DOBIJE GARANCIJE da će postati članica EU do 2025. godine?

Može li Srbija od Brisela da DOBIJE GARANCIJE da će postati članica EU do 2025. godine?

Može li Srbija da dobije garancije od EU da će, u slučaju postizanja sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ući u EU do 2025. godine? Ovo pitanje nametnulo se nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u intervjuu za Rojters izneo stav da bi upravo takve - jasne garancije - morale da budu upućene Srbiji.

zastave srbija evropska unija01 foto O. Bunic Foto: O. Bunić / RAS Srbija
zastave srbija evropska unija01 foto O. Bunic

Odgovor je višestruk - s jedne strane zahtev Vučića je potpuno legitiman, jer nije isključeno da bi se nakon rešavanja kosovskog problema mogla pojaviti neka nova pravila koja bi Srbija morala da ispoštuje, sa druge čak i da takve garancije budu date, mada bi to bio izuzetak, to ne bi značilo da bi Srbija bila oslobođena ključnih uslova Brisela koje smo preuzeli, a koje se, pre svega odnose, na reformu pravosuđa, ljudska prava, slobodu medija i nezavisne insitucije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da ako ikada postignemo bilo kakav sporazum sa Prištinom, Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine". On je naveo da bi taj sporazum bio sveobuhvatan i morao bi da sadrži i garancije za priključenje Srbije Uniji i za položaj Srba na Kosovu.

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini
Foto: Maja Kocijančić / Twitter
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

- Ne mislite, valjda, da je moguće da pravite sporazum sa Albancima, a da to ne bude sveobuhvatni paket koji bi jasno stavio do znanja šta mi činimo i šta radimo. Naravno da mi znamo svoje obaveze. Znamo mi šta moramo da ispunimo - naveo je Vučić.

U prošlosti se ispred Srbije postavljao niz složenih zahteva za napredovanje u evrointegracijama. Među njima je bilo i isporučivanje haških optuženika, što je značajno usporilo naš put ka EU. Prema nekim informacija, svega 48 sati nakon što je Srbija isporučila i poslednjeg optuženika kojeg je tražio Hag, iz Nemačke je stigao novi uslov - rešenje pitanja Kosova.

Taj uslov do danas nije ispunjen, ali se stekao utisak da su se u poslednjih nekoliko nedelja stavovi Beograda i Prištine približili i da sporazum o normalizaciji odnosa nije tako daleko, uprkos protivljenju Nemačke predlozima o "razgraničenju" i "korekciji granica", koje zastupaju Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Šta ako EU da garancije?

Marko Savković, programski direktor Fonda za političku izuzetnost, navodi za "Blic" da bi Srbija, u slučaju da postigne sporazum sa Kosovom sledeće godine, mogla do 2023. da ispuni i ostale uslove iz agende Brisela, te bi punopravna članica EU mogla da postane 2025. godine. On kaže da EU do sada nije ni jednoj zemlji davala garancije, ali da, u slučaju da se to ipak dogodi, ne znači da bi nestali svi ostali uslovi pobrojani u akcionim planovima.

Marko savković
Foto: RAS Srbija
Marko savković

- To su pre svega poglavlja 23, 24 i 35, odnosno vladavina prava, sloboda medija, jačanje nezavisnih institucija, reforma pravosuđa, kao i usklađivanje spoljne politike sa EU. Niko od nas ne očekuje da prekinemo odnose sa Moskvom, ali ako do kraja našeg pregovaračkog procesa EU ne ukine sankcije Rusiji, postaviće se pitanje da li smo spremni da ih i mi uvedemo - objašnjava Savkvović.

"Da se ne pojave neka nova pravila"

On dodaje da ipak politička obećanja ne znače mnogo, jer dosta toga zavisi od država članica i njihovih parlamenata.

- Da li će se javiti neke države koje će nas blokirati na putu do članstva u EU? Kada je Junker pomenuo mogući ulazak Srbije u EU 2025, svi su bili oduševljeni, ali je ubrzo krenulo reteriranje. Uprkos želji Evropske komisije, koja ima želju da se sve završi do leta sledeće godine, ključni su stavovi Nemačke i SAD-a - ističe Savković.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ističe da je nakon skidanja političkih uslova sa agende, za Srbiju važno da evropski put bude precizan i jasan i da se ne pojave neke nove zemlje koje će nas blokirati ili neka nova pravila koja nam sad nisu poznata.

Aleksandra Joksimović
Foto: S.Radovanović / RAS Srbija
Aleksandra Joksimović

- Uostalom, bezbednost regiona je usko vezana sa evropskim integracijama, a izostanak evropske perspektive za Zapadni Balkan doveo bi do nestabilnosti. Najbolji primer za to je Makedonija. Zato je važno da se evropska perspektiva vidi kao izvesna - kaže za "Blic" Jokismovićeva.

Kocijančić o garancijama: Proces proširenja EU zasnovan na zaslugama

O garancijama za ulazak u EU, na kojima insistira Aleksandar Vučić, govorilo se i u Briselu. Na direktno pitanje Maji Kocijančić, portparolki Evropske komisije, da li sporazum Beograda i Prištine može da uključi garancije, ona je odgovorila da je poznato šta piše u Strategiji za Zapadni Balkan "u pogledu indikativnih vremena za pristupanje EU".

Maja Kocijančić
Foto: European Commission / Promo
Maja Kocijančić

- Strategija je bila veoma precizna u dva elementa - pre svega rešavanja bilateralnih sporova, a jasna je i u vezi sa poštovanjem uslova koji su postavljeni za bilo koji proces proširenja. Strategija predstavlja veoma jasnu povsećenost s naše strane, ali naglašava i koje korake treba preduzeti - navela je Kocijančić.

Ona je dodala da dijalog za normalizaciju odnosa bio je i ostao suštinski element. Na insistiranje da kaže da li bi bilo moguće da EU učini ono što je Vučić zatražio, ona je odgovorila da je proces proširenja zasnovan na zaslugama.

- Ključevi su u rukama Srbije i sve zavisi od napretka koji Srbija ostvari u procesu pristupanja - istakla je Kocijančić.

(Nataša Latković)