Svet

0

Bivši šef Trampovog izbornog štaba postigao dogovor s sudom

Autor: AP

Izvor: Beta

Bivši šef Trampovog izbornog štaba postigao dogovor s sudom

Izvor: Foto: printscr

Prema sudskim spisima on se složio da se izjasni krivim po dve tačke optužnice za proneveru, bankovnu proneveru i neprijavljivanje bankarskih računa i one nisu vezane za istragu specijalnog tužioca Roberta Mulera o mogućim vezama Trampovog štaba s Rusijom uoči predsedničkih izbora 2016. godine.

Očekuje se da će se Manafort kasnije danas pojaviti u sudu.

Optužbe oko kojih je danas navodno postigao dogovor sa sudom ne odnose se na njegov rad sa izbornom kampanjom predsednika Trampa.

Manaforta je čekalo drugo suđenje koje je trebalo da počne u ponedeljak oko optužbi vezanih za njegov rad kao političkog konsultanta za Ukrajinu, uključujući to što se nije registrovao kao strani agent.

Na drugom suđenju optužbe protiv njega odnose se na pranje novca i kršenje propisa o lobiranju.

Ukoliko se izjasni krivim Manafort bi izbegao suđenje koje bi trajalo najmanje tri nedelje i otvorilo mogućnost da se dodaju godine zatvora na kaznu od sedam do deset godina koju može da očekuje ; na osnovu prve presude.

Manafort je prošlog meseca na sudu u saveznoj državi Virdžiniji proglašen krivim za osam finansijskih krivičnih dela, u prvom sudskom procesu koji je rezultat istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016, mada sama krivična dela nisu povezana s Rusijom.

On je osuđen po osam tačaka optužnice za proneveru, bankovnu proneveru i neprijavljivanje bankarskih računa.

To je bilo njegovo prvo krivično suđenje proizašlo iz istrage minstararstva pravde o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

Manafort, 69, bio je ključna figura u Trampovom unutrašnjem krugu, ali se predsednik SAD od tada distancirao od svog bivšeg savetnika.

U ovom drugom suđenju tužioci su bili spremni detaljno da govore o Manafortovom radu kao konsultanta i lobista u ime bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i proruske Partije regiona. Te optužbe se ne odnose na rusko mešanje u američke izbore 2016. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR