');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Dačić: Srbija ostaje posvećena implementaciji Agende 2030

Srbija ostaje u potpunosti posvećena implementaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na zatvaranju subregionalne konferencije „Promocija napretka u implementaciji "Agende 2030".

ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_23 Foto: V. Lalić / RAS Srbija
ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_23

Dačić je naglasio da je Srbija svojevremeno imala aktivnu ulogu u formulisanju ciljeva "Agende" i procesu utvrđivanja modela njenog finansiranja kao članica foruma kao što su EKOSOK, Otvorene radne grupe za ciljeve održivog razvoja i Međuvladine grupe eksperata o finansiranju održivog razvoja.

Vlada Srbije
Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija
Vlada Srbije

- Iako vlade država imaju vodeću ulogu, ciljeve je nemoguće postići bez najšireg kruga aktera u društvu i stvaranja partnerstava na svim nivoima, u šta smo se uverili i na ovoj konferenciji - rekao je Dačić na zatvaranju konferencije u Palati "Srbija".

Šef srpske diplomatije je naveo da će Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da podržava aktivnosti kako na praćenju i sprovođenju Agende u Srbiji, ostvarivanju njenih ciljeva i podciljeva, tako i u pripremi izveštaja o njenom sprovođenju.

Dačić je naglasio težnju Srbije da se afirmiše kao stožer regionalne saradnje, snažno posvećen i aktivno angažovan na unapredjenju odnosa u regionu, kao i na produbljivanju i konkretizaciji saradnje, posebno u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama.

On je ukazao da je konferencija pravi pokazatelj da treba nastaviti sa razmenom iskustava, dobrih praksi i nalaženja političkih rešenja u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja.

Dačić je naglasio da Srbija pridaje izuzetnu važnost aktivnostima i jačanju saradnje u okviru UN čije principe i ciljeve, kako kaže, u punoj meri podržava i poštuje.

Srbija će, ističe ministar, nastaviti da bude partner svim članicama UN koje dele principe i interese zajedničkog razvoja i poštovanja.

- Razmena iskustava i najboljih praksi nezaobilazni je korak na putu ka uspehu. Motivi koji nas pokreću i povezuju izuzetno su jaki i obavezujući. Opstanak naše planete zavisi od našeg današnjeg odnosa prema prostoru koji nas okružuje i naše spremnosti da investiramo u razvoj i očuvanje životne sredine - poručio je Dačić.

Dodao je da Srbija, kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja je potpisala i ratifikovala Pariski sporazum, nastoji da doprinese globalnim naporima za, kako kaže, što efikasniji odgovor na izazove klimatskih promena.

Klimatske promene
Foto: Blic / RAS Srbija
Klimatske promene

Dačić je izrazio zahvalnost Timu UN i rezidencijalnom koordinatoru Karli Herši na organizaciji Misije MAPS koja je završena protekle nedelje.

Ministar je izrazio očekivanje da će izveštaj koji će sačiniti predstavnici UN biti povoljan za Srbiju i da će dati smernice u daljem procesu implementacije Agende 2030 i njenog povezivanja sa poglavljima u predpristupnim pregovorima sa EU.

- Put ka članstvu u EU, koji delimo sa drugim državama u regionu, sagledavamo kao put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i učvršćivanju tekovina demokratije. Naš je cilj prosperitetno društvo koje doprinosi globalnoj stabilnosti i napretku i vodi računa o boljitku svojih gradjana - naglasio je Dačić.