TRAGEDIJA NA GRADILIŠTU: U smrt sa 70 metara visine (FOTO)

E. V. N.

14. 09. 2018. u 10:18

Poslovođa Stefan Dabetić (26) i geometar Aca Šimunov (41) poginuli danas na gradilištu "Beograda na vodi". Propali kroz oplatu na 22. spratu nedovršene zgrade. "Štrabag": Radnici obučeni i prijavljeni

ТРАГЕДИЈА НА ГРАДИЛИШТУ: У смрт са 70 метара висине (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

STEFAN Dabetić (26) i Aca Šimunov (41) poginuli su danas tokom radova na izgranji kule B u okviru kompleksa "Beograd na vodi". Nesreća se dogodila oko 9.40, a ekipe Hitne pomoći brzo su stigle na mesto tragičnog događaja. Nažalost, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, poslovođa i pomoćnik geometra, u trenutku nesreće bili su na 22. spratu kule. Okolnosti pogibije zvanično nisu poznati, ali kako "Novosti" saznaju, dvojica radnika su propala kroz oplatu, privremenu konstrukciju, koja beton drži na mestu prilikom livenja, dok ne očvrsne. Oni su bili na visini od oko 70 metara.

- Šimunov je sam stajao na oplati desetak minuta i sve je bilo u redu - rekao nam je naš izvor. - Tada je naišao Dabetić, koji je prišao starijem kolegi da mu se javi. Čim je zakoračio na drvenu konstrukciju, ona je popustila. Kako je oplata kaskadno postavljena ispod nje ničega nije bilo da zaustavi pad radnika.

Kako smo nezvanično saznali, ostalim zaposlenima na gradilištu je dat slobodan dan. Njihove kolege, angažovane na gradnji u neposrednoj blizini, šokirani su tragedijom.

- Ne znam šta da vam kažem, tek kada smo čuli sirene, shvatili smo da se dogodilo nešto loše - rekao nam je jedan.

Na mesto tragedije, nešto pre 11 sati, stigla je Inspekcija rada. Takođe, zajedno sa policijom, izašli su i nadležni iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

- Nakon uviđaja dali smo nalog policiji i inspekcijama da prikupe kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim građevinskim objektom - rekla je za "Novosti" portparol Tužilaštva Aleksandra Đenadić. - Takođe, naloženo je da se uzmu izjave očevidaca. Tek kada bude dostavljeno sve što je tužilaštvo tražilo, razmotrićemo dalje postupanje u ovom predmetu.

Poginuli su bili zaposleni u firmama podizvođačima, koje je angažovala kompanija "Štrabag". Reč je o kompaniji "Kopra d.o.o", gde je radio poslovođa Dabetić, odnosno firmi "Velestroj", odakle je geometar Šimunov. Iz ovih kooperantskih firmi danas nismo uspeli da dobijemo komentar.

Povodom strašne nesreće, danas se oglasio "Štrabag".

- Radnici koji su na gradilištu izgubili život su u potpunosti bili obučeni za sve situacije i uredno prijavljeni - ističe se u saopštenju firme. - Okolnosti ukazuju na to da je reč o nesrećnom slučaju, iako su primenjene sve propisane mere zaštite na svim pozicijama gradilišta.

Niko od onih ko se zatekao u ovom delu "Beograda na vodi" nije želeo da komentariše strašnu tragediju. Oko podneva, na mesto nesreće stigla su pogrebna kola, a nešto kasnije i još jedna ekipa Hitne pomoći. Kako smo nezvanično saznali, lekari su dobili poziv da je nekome pozlilo. Pretpostavlja se da je reč o rodbini nastradalih, koji su došli da identifikuju tela.

SAUČEŠĆE PORODICAMA

KOMPANIJA "Beograd na vodi" izrazila je najiskrenije saučešće porodicama dvojice radnika.

- Kompanija će pružiti pomoć u istrazi svih okolnosti nesreće koja se dogodila na gradilištu, a koju sprovode nadležni organi - piše u saopštenju. - Na svim našim gradilištima primenjuju se najviši standardi bezbednosti, zaštite na radu i plan preventivnih mera. U realizaciji projekta angažujemo isključivo renomirane izvođače sa visokim standardima u primeni propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Sve zgrade prolaze kroz redovne provere koje se primenjuju pri izvođenju građevinskih radova, u skladu sa zakonom.

NE ZLOUPOTREBLjAVAJTE TRAGEDIJU

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je u ime Vlade Srbije saučešće porodicama radnika koji su danas stradali na gradilištu u "Beogradu na vodi" i istovremeno apelovala na političke stranke da ovakve tragedije ne zloupotrebljavaju u političke svrhe.

- Ovo je velika tragedija, ali to je, nažalost, nešto što se dešava svugde u svetu, jer je rad na građevini visokorizičan posao - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da podaci najrazvijenijih zemalja sveta pokazuju tragičan i zabrinjavajući trend. Ona se pozvala na informacije da je u SAD, po poslednjim zvaničnim podacima iz 2016. čak 5.100 radnika izgubilo život na svom radnom mestu, što je u proseku više od 14 radnika dnevno.

HRONOLOGIJA

OD 29. avgusta, ovo je šesti slučaj pogibije građevinskih radnika u Srbiji. Poslednja nesreća sa smrtnim ishodom zabeležena je u sredu, kada je betonska ploča pala na Blagoja M. (65). On je bio angažovan na građevinskim radovima na objektu u selu Dljin kod Lučana. Zoran Anastasijević (41) iz Surdulice poginuo je dok je radio na uvođenju kablovske televizije u jednoj porodičnoj kući.

Beograd pamti smrt Nebojše Turovića (58), koji je stradao u Ulici kneza Miloša, kada se na njega obrušio zid. Takođe, i pogibiju T. S. (42), koji je pao sa objekta u Bulevaru Milutina Milankovića. Obojica su radila na crno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Buki

14.09.2018. 12:48

Na gradilistu, na putevima i ulicama, ubistva i samoubistva, karcinome da i ne pominjem, katastrofa. Ima li kraja ovoj agoniji?

Raco

14.09.2018. 15:48

@Mile - Nije pravdanje vec duznost da kazu da li je sve bilo po propisima ili ne. Saucesce porodicama.

boban

14.09.2018. 15:22

nazalost svuda se desava da neko umre. pogotovo na visokim zgradama. naravno da poslodavci moraju da se brinu za radnike ili opremu. ali cak i sa najboljim se ovo desava. mislim da je ovo samo tragicno a ne mora odma od svega da pravimo drame

Rajnhard

14.09.2018. 19:49

@boban - Problem je u tim "poslodavcima", koji hoće NA BRZINU da sa NEKVALIFIKOVANOM radnom snagom uzmu novac kao da su KVALIFIKOVANI...To se zove ALAVOST, A STRADAJU MLADI LJUDI, dok ti "poslodavci-kretenčine" ostaju NEDODIRLJIVI!

brana

15.09.2018. 10:42

@boban - Ana Brnabic treba da ima vise empatije, a ne da daje ovakve izjave.Nije normalno da ljudi ginu, normalno je da se preduzmu sve zastitne mere.JADNI MOMCI, KAKVA SUDBINA, STRASNO MI IH JE ZAO.NEKA IM JE LAKA OVA CRNA I TUZNA SRPSKA ZEMLJA.

Rajnhard

14.09.2018. 17:11

Rešenje je: PRAVA komisija kod podizvođača...Ali niko u Srbiji nema m..a da to uradi!

Luka Albijanic

14.09.2018. 18:12

Saucesce prijateljima i porodicama ... Pocivajte u miru i Raju , neka je laka zemlja , vecna slava ... Amin ...

Dačo

14.09.2018. 20:56

Давно сам рекао,сами себе има да поубијамо само што смо неодговорни,

Dragan

14.09.2018. 22:05

Da li su radnici imali pojaseve za vezivanje i da li su bili zakačeni sa kukama na toj poziciji? Da li je na gradilištu bilo lice za nadzor bezbednosti i zaštite na radu ?

Marko

14.09.2018. 22:57

Koga je briga da li su bili prijavljeni ili ne!? Momci su poginuli! Da su povredjeni pa da pisete o tome.

Dejan Stanojlovic

15.09.2018. 11:14

Kako je to nadlezno Prvo osnovno javno tuzilastvo kad imamo slucaj sa smrtnim ishodom dvojice zaposlenih gde je zaprecena dugorocna vremenska kazna zbog propusta, necinjenja ili namernog postupanja ODGOVORNIH. Zar to nije u nadlestvu Viseg javnog tuzilastva. Od starta istrage ove dvostruke smrti se uocava pokusaj umanjenja odgovornosti, OPTUZENJA i zataskavanje. Ako je to ono-BOLJE sto INVESTITORI rade od DRZAVE, onda je bolje da je sve ostalo po starom. Jer ginu, ili se ubijaju, NEVINI LJUDI.

Гордана

15.09.2018. 15:17

Никакво оправдање није помињање да се такве несреће дешавају свуда у свету. Чак што више, није ни примерено и тако може да говори само онај ко се не разуме у овакве несреће. Затим, представник компаније "Штрабаг" рече, да су :"...примењене све прописане мере заштите на свим позицијама градилишта". Ево ја га питам, као професионални "незналица", а како су "ПРИМЕЊЕНЕ" све мере, када се по опису онога шта се десило и из авиона види да НИЈЕ БИЛО ПРОПИСНО ОБЕЗБЕЂЕНО РАДНО МЕСТО.