Najnovije vesti
Vesti Beograd
SPEKTAKL NA TVRĐAVI Hiljade posetilaca dočekalo koncert Femija Kutija na Kalemegdanu

SPEKTAKL NA TVRĐAVI Hiljade posetilaca dočekalo koncert Femija Kutija na Kalemegdanu

Na hiljade ljudi "okupiralo" je Kalemegdan večeras, gde se održao nastup nigerijskoj muzičara Femija Kutija u pratnji Makedonske filharmonije.

kuti koncert kalemegdan Foto: Facebook/Ljiljana Vukosavic / screenshot
kuti koncert kalemegdan

Kako je javio "Blicov" reporter sa lica mesta, tribine, ali i zid koji se proteže od platoa na kojem se nalazi spomenik "Pobednik" dupke su bili puni.

Repertoar nije mogao da prođe bez najvećeg hita "princa afrobita" - "Bang Bang", ali ni numera "What will tomorrov bring" ili "Zombie", dela njegovog oca Fele Kutija.

- Ne mogu da budem Fela Kuti, ali mogu da budem Femi Kuti - više puta je poručio saksofonista.

Uz prateći bend i profesionalne plesačice na bini, nastup evocira sećanja na Kutijev davno održan koncert na Tašmajdanu, dok makedonski klasičari afričkom zvuku dodaju nešto sofisticiraniju crtu.

Atmosfera u publici je bila uzavrela, te tako iako dobar deo posetilaca ne razume tekstove pesama, ipak je sa zadovoljstvom plesao i uživao u dobroj svirci. Sam Femi skoro da se i nije doticao saksofona, već je energično pevao, šetajući i skačući po bini.

Koncert je, kako je ranije najavljeno, besplatan, mada je postojao i VIP ulaz, a posetioci su na raspolaganju imali i više štandova sa pićem.

Muzički spektakl nakon dva sata dobrog provoda završen je uz vatromet, jake ovacije publike i nezaobilazni bis.

Inače, za razliku od svoga oca, legendarnog Fele Kutija, borca za ljudska prava 70-ih godina u Nigeriji, Femi je dosta umerenijih političkih pogleda, a njegov aktivizam zasniva se na porukama o ekološkom očuvanju planete.