Najnovije vesti
Vesti Svet
POČEO HAOS "FLORENS" Bez struje 70.000 objekata, talasi došli do kuća, leteli krovovi i drveće (VIDEO)

POČEO HAOS "FLORENS" Bez struje 70.000 objekata, talasi došli do kuća, leteli krovovi i drveće (VIDEO)

Obilne padavine praćene jakim vetrom zahvatile su Severnu i Južnu Karolinu kako se uragan "Florens" iz minuta u minut sve više približava istočnoj obali SAD. Snažni naleti vetra nanose talase koji su već prodrli do kuća u Avonu, gradu u Severnoj Karolini.

Uragan Florens kombo Tanjug AP Foto: Tanjug/AP
Uragan Florens kombo Tanjug AP

Padavine koje je spoljni obod uragana doneo do obale, popavile su puteve, a u nekim delovima su se izlile reke. Oko 12.000 objekata uglavnom na obali Severne Karoline ostalo je bez električne energije.

Iako se uragan spustio na kategoriju 2, on ostaje opasan i nepredvidiv, upozorava Nacionalni centar za uragane. Predviđa se da će se svom silinom obruštiti na Kejp Fir u Severnoj Karolini u petak ujutru po lokalnom vremenu te da će doneti izuzetno obilne padavine, prenosi Rojters.

- Uragan Florens je nepozvan ali samo što nije stigao - rekao je guverner Severne Karoline Roj Kuper na konferenciji za novinare.

On je žiteljima savetovao da ostanu oprezni. "Ovo je snažna oluja koja može da ubije", rekao je on.

Florens je sada klasifikovan kao uragan druge kategorije s vetrovima brzine do 175 kilometara na čas.

Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da će vetrovi uragana doseći i do 315 kilometara od njegovog centra, zbog čega će biti ugrožena veći deo istočne obale SAD.

Procenjeno je da je deset miliona ljudi u opasnosti od uragana. Očekuje se nadolazak mora i do 13 metara, kao i do 75 centimetara kiše.

Zvaničnici u Južnoj i Severnoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana Florens koji se približava njihovim obalama.

Istovremeno, u Norfolku, Virdžiniji, voda se već nalazi na ulicama, od kojih su neke postale potpuno neprohodne i pre nego što je kiša počela da pada.

Kako javlja "Si-En-En", detektovano je da je snažan vetar već oduvao je krov najmanje jedne zgrade, dok je nekoliko drveća slomljeno, ali i potpuno iščupano iz zemlje.

Gradonačelnik Buforta u Severnoj Karolini, Everet Njuton, naveo je da je već prekasno za evakuaciju, te da meštani treba da pronađu sigurne zaklone na kojima će ostati do prestanka opasnosti.

Prema informacijama, zatvore u Južnoj Karolini vlasti neće evakuisati jer je reč o "sigurnim i čvrstim zgradama".

Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, američki mediji uradili su analizu po kojoj je utvrđeno da se više od 75 odsto pogibija u uraganima koji su pogodili SAD od 1963. do 2012. godine dogodilo zbog vode, dok su naleti vetra odneli oko 8 odsto života.

Skoro 70.000 potrošača ostalo je bez struje u Severnoj Karolini, a najviše ih je pogođeno u Karteretu, Kravenu, Nju Hanoveru, Onslov i Pamliku.

Snaga urana "Florens" prilično je varirala, pa su službe tokom večeri prvo javile da je došlo do blagog slabljenja, da bi nepunih dva sata kasnije obavestile da je uragan neznetno ojačao.

Kompanija "Djuk Enerdži", najveća elektrodistrbutivna mreža u Severnoj i Južnoj Karolini, predviđa da će zbog uragana "Florens" nestankom struje biti pogođeno između milion i tri miliona potrošača.

Angažovano je više od 20.000 radnika koji će raditi na uspostavljanju električne energije.