Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 13. 9. 2018.

| Društvo

Zbog bezobzirnih vozača, gradski prevoz nedostupan osobama u kolicima

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Javni gradski prevoz
Oko 60 % autobusa prilagođeno osobama sa invaliditetom, kažu u Direkciji za javni prevoz; Ilustracija; Foto: arhivska fotografija

Osobama sa invaliditetom zbog nepostojanja odgovarajuće infrastrukture, otežano je ili čak onemogućeno kretanje Nišom. Međutim, u mnogim situacijama, prema svedočenju Ivana Novkovića, i sugrađani budu ti koji ljudima u kolicima otežavaju kretanje.

Novković, koji je inače direktor fondacije PONS, kaže da nije mogao da uđe u autobus na liniji Železnička stanica - Somborska jer je vozač zaustavio daleko od ivičnjaka. Kada koristi gradski prevoz, kako objašnjava ovaj Nišlija, signalizira vozaču da želi da uđe u autobus tako što digne ruku, te vozač, kondukter ili neko od putnika spusti rampu ili mu na drugi način pomažu da uđe. Međutim, ovo se nije dogodilo juče oko 18 sati kada se zaputio sa Trga kralja Aleksandra.

Vozač je stao daleko od ivičnjaka, nije sačekao ni da mi drugi pomognu već je otišao. Jedna gospođa je otišla do njega da mu kaže da treba da uđem u vozilo, ali se ipak nije zadržao - objašnjava Novković.

Ipak, ističe da nije reč o pojedinačnom incidentu, već o pojavi koja je sve učestalija. Dodaje i da su na ovaj način diskriminisani i drugi ljudi u kolicima, kada pokušaju da se voze gradskim prevozom.

Dešava se da kažu da rampa ne radi, pa da neko od putnika pokuša i uspe da je izvuče - objašnjava Novković.

Dodaje i da je ovakva ponašanja prevoznika prijavljivao Direkciji za javni prevoz, ali da nije primetio nikakav boljitak, već naprotiv, poslednjih godina "intenzivnije iživljavanje vozača". Objašnjava i da ovakvu diskriminaciju doživljava na linijama ka Somborskoj ili Durlanu, jer najčešće koristi te dve linije.


Direkcija: Takvo ponašanje vozača za osudu

Da je vozač dužan da izađe i rasklopi rampu, pa i da pomogne ljudima da uđu u autobus, kaže portparol Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković. Dodaje da će Novkovićev slučaj biti ispitan, jer imaju informacije o tome.

Mi ćemo da preduzmemo mere, ispitaćemo. Generalno ćemo da napravimo sastanke sa prevoznicima da ih upozorimo. Taj slučaj je za svaku osudu, ali mi ćemo da preduzmemo sve mere iz naše nadležnsoti da se to više ne dešava. Ako postoje tehničke mogućnosti, to treba da se primeni - rekao je Stanković.

Kaže da je oko 60 % vozila koja su na ulicama tehnički osposobljeno za ulazak i izlazak osoba sa invaliditetom, te da će na sledećem tenderu za izbor prevoznika biti uslov da svi autobusi imaju tu mogućnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    19:56 // 15. 9. 2018.

    Tesko je nauciti nekulturne i nevaspitane ,jer su to doneli od kuce!Vecina vozaca Arive spada u tu grupu!Za vreme voznje kukaju na svoj status,na kolege,sefove,firmu i prazne se na putnicima!
    Tu sudbinu,iako retki putnici,dele invalidi,jer uz bezobrazno osoblje voze ono cime beogradski seljaci ne zele da se voze!
    Blaga je rec krs!

  • Elizabeta Zivkovic

    10:54 // 15. 9. 2018.

    I da povedu računa o bezbednosti gradjana kao i o propisima gde se odredjuje gde se i kako staje

  • Elizabeta Zivkovic

    10:50 // 15. 9. 2018.

    Da li autobus treba da stoji na ulici ili na stajalištu kada putnici ulaze? Da li trebam da trčim kada 3autobusa za redom stanu i ne vidim da li je zadnji moj? A inače taj zadnji stoji iskošeno. Što se tiče bezbednosti dete mi je prošle godine bilo u autobusu kada je došlo do udesa na Trošarini a majka je jednom odletela kada je šofer naglo zakoćio i ruka je dugo bolela. Zato molim šofere da paze

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: