Svet

0

Tramp negira da je bilo 3.000 mrtvih u naletu uragana u Portoriku

Autor: MIM/AP

Izvor: Beta

Tramp negira da je bilo 3.000 mrtvih u naletu uragana u Portoriku

Izvor: Foto: Beta / AP

"Nije bilo 3.000 mrtvih u dva uragana koja su pogodila Portoriko. Kada sam napustio ostrvo posle nevremena, bilo je između šest i 18 mrtvih. S vremenom nije mogao broj da se toliko poveća", naveo je Tramp na Tviteru.

Američki predsednik je naveo da su bilans od 3.000 mrtvih dale demokrate kako bi ga prikazale u najgorem mogućem svetlu.

Lokalne vlasti Portorika saopštile su krajem avgusta da je u naletu uragana stradalo tačno 2.975 osoba.

Vlasti su saopštile taj bilans posle izveštaja stručnjaka Univerziteta Džordž Vašington koji je guverner Portorika zatražio zbog kontroverze oko broja mrtvih. U ranijim izveštajima se navodio broj od 64 stradale osobe.

U drugom nezavisnom izveštaju Univerziteta Harvard pominje se broj od oko 4.600 mrtvih za tri meseca. 

Uragan Marija koji pogodio Portoriko u septembru 2017. godine izavao je prekide snabdevanja vode i struje. Brojna mesta su nedeljama bila izolovana.

 

Republikanci demantuju Trampa u vezi s brojem žrtava na Portoriku

Više uticjnih republikanaca danas su demantovali navode predsednika SAD Donalda Trampa da je zvanični bilans stradalih u prošlogodišnjem uraganu u Portoriku pogrešan.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Pol Rajan je rekao da "nema razloga za osporavanje" studije koja je otkrila da je skoro 3.000 ljudi izgubilo život zbog uragana Marija.

Tramp je danas na Tviteru naveo da u Portoriku "nije umrlo 3.000 ljudi" i zvaničan bilans nazvao potezom demokrata koje žele da ga ocrne.

Demokrate su takođe demantovale Trampove tvrdnje, ali su predsednikov stav osudili i vodeći republikanci s Floride.

Guverner Floride Rik Skot je rekao da se ne slaže s Trampom i da je "iz prve ruke video razaranje", dok je kandidat za guvernera Ron DeSantis, kog je Tramp podržao, takođe rekao da Tramp nije u pravu.

Trampa su kritikovali i republikanski kongresmeni s Floride, Ileana Ros-Lehtinen i Karlos Kurbelo. Ona je rekla da Tramp "sramoti i žive i mrtve", dok je on kritikovao Trampovu izjavu da je odgovor vlade na Mariju bio najbolji ikada.

Desetine hiljada Portprikanaca je posle Marije prebeglo na Floridu.

Gradonačelnik glavnog grada Portorika je Trampa nazvao "paranoičnim, odvojenim od shvatanja stvarnosti i u zabludi".

Istočna obala SAD se trenutno priprema za udar uragana Florens.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR