Vesti

0

Haški sud odbio zahtev tužilaca da poništi odluku o izuzeću sudija iz procesa Mladiću

Autor: MIM

Izvor: Beta

Haški sud odbio zahtev tužilaca da poništi odluku o izuzeću sudija iz procesa Mladiću

Izvor: Foto: freeimages

Sudija Džozef Masanče (Joseph Masaće) iz Tanzanije ocenio je da je taj zahtev tužilaca jednak ulaganju žalbe na odluku da sudije budu izuzete, na koje, po pravilu suda, Tužilaštvo nema pravo.

Zahtev Tužilaštva da tročlano sudsko veće ponovo odlučuje o zahtevu odbrane za izuzeće, sudija Masanče je, stoga, odbio kao pravno neutemeljen.

Time je praktično potvrđena odluka sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) da iz apelacionog veća zbog "utiska da su nepristrasni" izuzme sudije Teodora Merona (Theodor), Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i Liu Daćuna (Liu Daqun).

U odluci o izuzeću trojice članova apelacionog veća, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Ađijus i Daćun nisu nepristrasne zato što učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavio su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson (Mparany Mamy Rićard Rajohnson) sa Madagaskara, Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) iz Zambije i Geberdao Gustave Kam (Gberdao) iz Burkine Faso.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osuđujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imala iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudila za zlodela u Ruandi.

Sudija Nijambe je postavljena i za predsedavajuću apelacionog veća, a samu sebe je imenovala i za sudiju koji će voditi postupak do rasprave o žalbama.

U apelacionom veću, po Antonetijevoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton (Seymour) sa Jamajke i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je, u novembru prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

Izuzeti sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i LJubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsednik Tribunala, a sada je predsednik rezidualnog Mehanizma, pravnog naslednika tog suda.

Ađijus je bio potpredsednik i predsednik Tribunala, a sudija Liu Daćun potpredsednik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR