Vesti

1

Prosvetari nakon sastanka sa predstavnicima Vlade ostali pri svom zahtevu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Prosvetari nakon sastanka sa predstavnicima Vlade ostali pri svom zahtevu

Izvor: Foto: Novi magazin / VV

Sastanak je bio posvećen predlogu platnih grupa i razreda u oblasti prosvete, koji bi trebalo da budu deo Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni u utorak, 18. septembra, a jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu.

"Po tom predlogu, oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da bi tim rešenjem korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari, čime bi bili izjednačeni sa nastavnicima bez starešinstva.

Po rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, takav sistem je "postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja".

Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata su nezadovoljna time što su prosvetari, prema sistemu platnih razreda, smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu platnu grupu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

bravo

Ne mogu da verujem da predlože ovakav predlog. Čista diskriminacija nastavnika koji nisu odeljenske starešinePrvo ne mogu svi da budu odeljenske starešine, kao nastavnici TIO i informatike jer dele odeljenje na grupe, kao o drugi nastavnici koji nemaju privilegiju kod direktora da dobiju odeljensko. Direktore u grupu 9 dva ili tri