"Blic": Nikolić i Tabakovićeva na "crnoj listi" Kanade

Kanada i dalje drži na snazi crnu listu za neke zvaničnike iz Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

14:55

Foto: Thinkstock

Ona se, prema saznanjima "Blica", odnosi na one koji su bili u Vladi od februara 1998. do oktobra 2000, i to ne samo u Vladi, već i u diplomatiji, pravosuđu, policiji i Vojsci.

Takva zabrana je jedna od odredaba Zakona o imigraciji i zaštiti izbeglica. To znači da bi, kada bi pokušali da otputuju u Kanadu, sa granice bili vraćeni, između ostalih, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, aktuelna guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, ali i ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković.

U toku je postupak koji su srpske vlasti, prema saznanjima "Blica", pokrenule kako bi se to promenilo. Ali to je spor proces.

"Nije Kanada jedina zemlja koja je imala takve liste, ali su sve promenile stav. Ta odredba nema smisla", kaže Dačić.

Među onima koji ne mogu da putuju je i bivši diplomata Živadin Jovanović. U to vreme on je bio savezni ministar za inostrane poslove.

"Moje prvo službovanje je bilo u Kanadi 1970. godine, bio sam vicekonzul u Torontu. Volim tu zemlju i taj narod, čudi me da po inerciji robuju predrasudama, prevaziđenim metodama i politici koja nije ostala upamćena po dobrom. A to je politika jednostranog kažnjavanja, i voleo bih da moja Kanada prihvati modernije i principijelne stavove. Ali sve je to produkt uticaja Amerike", kaže Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: