Vesti

0

Evropski parlament glasao za liberalizaciju viza za građane Kosova

Autor: SA

Izvor: Beta

Evropski parlament glasao za liberalizaciju viza za građane Kosova

Izvor: Foto: pixabay.com


Izvestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon je pred početak glasanja rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza.

Posle odluke EP, treba da počnu razgovori sa zemljama članicama EU kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

U ime EU razgovore sa zemljama članicama EU će voditi Tanja Fajon.

Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje o liberalizaciji viza za Kosovo u Evropskom parlamentu obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).

Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.

Evropska komisija je 18. jula ove godine saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da i putuju bez viza u zemlje Šengen zone.

 

Tači i Haradinaj pozdravili odluku EP o viznoj liberalizaciji

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas posle odluke Evropskog parlamenta (EP) da podrži liberalizaciju viza za stanovnike Kosova ocenio da su oni sada korak bliže slobodi kretanja u zoni Šengen."Sa više od dve trećine glasova evropskih parlamentaraca, EP je glasao za liberalizaciju viza za naše građane.

To je jasna poruka i za druge institucije EU koje odlučuju. Ubeđen sam da će se u kratkom periodu okončati ovaj proces i naši će građani, posle dugotrajnog i teškog puta, ubrzo biti ravnopravni sa svim građanima EU", napisao je Tači na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kosovski predsednik je takođe izrazio zahvalnost i poslanicima u EP na ovoj odluci.

"Čestitke građani Kosova. Vrlo brzo ćete se slobodno kretati po Evropi", napisao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na svom nalogu na Fejsbuku.

I on se zahvalio poslanicima što su podržali pravo stanovnicima Kosova da se slobodno kreću unutar šengenske zone.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR