Najnovije vesti
Vesti Svet
Najpre ih je PUTIN BRANIO, a sada su se oglasili osumnjičeni za napad na Skripaljeve (FOTO, VIDEO)

Najpre ih je PUTIN BRANIO, a sada su se oglasili osumnjičeni za napad na Skripaljeve (FOTO, VIDEO)

Na ruskoj državnoj televiziji danas su gostovala dvojica Rusa navodno osumnjičenih za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke. Oni su rekli da nisu krivi za ono za šta ih optužuje London.

Skripalj osumnjičeni Foto: youtube
Skripalj osumnjičeni

Britansko tužilaštvo prošle sedmice je identifikovalo dvojicu Rusa kao Aleksandera Petrova i Ruslana Boširova, koji su optuženi za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripalj nervnim agensom u Engleskoj.

Danas su dvojica Rusa koji tvrde da se oni tako zovu i da su oni na slikama navodnih napadača, rekli da nemaju nikakve veze sa tim napadom i da su im te optužbe upropastile živote.

- Mi smo te osobe čije fotografije su objavljene u Britaniji. Ruslan Baširov i Aleksandar Petrov su naša prava imena - rekli su osumnjičeni.

Upitani da li su krivi za ubistvo, oni su negirali.

- To je besmislica. Mi nismo nikakvi agenti - rekli su oni.

Kako su ispričali za RT, oni su bili u vreme ubistva u poseti Velikoj Britaniji kao turisti ali i da su u Salsberiju proveli svega oko sat vremena.

- Stigli smo u Salsberi 3. marta. Naravno, išli smo da vidimo Stounhendž, Old Sarum, ali nismo mogli to da uradimo jer je svuda bilo blato i bljuzgavica. Grad je bio pokriven bljuzgavicom. Pokisli smo, seli smo u prvi voz i vratili se u London. Nismo proveli više od jednog sata u Solsberiju, najviše zbog razmaka između vozova - rekli su oni.

Prema njihovim rečima, zbog optužbi im je život upropašćen i plaše se da izađu iz kuća.

Oni su zatražili i izvinjenje od britanskih vlasti.

Forin ofis: Rusija opet odgovara lažima

Britanija je sigurna da su dvojica ruskih državljana, koji su se danas pojavili na ruskoj državnoj televiziji, vojni obaveštajci koje je policija identifikovala kao osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, saopštio je britanski Forin ofis.

Komentarišući njihove izjave, portparolka britanske vlade je rekla da je "vlada sigurna da su njih dvojica oficiri ruske vojnoobaveštajne službe - GRU - koji su koristili razorno toksično, ilegalno hemijsko oružje na ulicama Britanije", prenosi Rojters.

- Više puta smo pozivali Rusiju na odgovornost za ono što se u martu dogodilo u Salsberiju. Danas - baš kao što smo videli - odgovorili su zbunjivanjem i lažima - zaključila je ona.

AP konstatuje da je britanska vlada ponovila svoju tvrdnju da ruske vlasti lažu o trovanju bivšeg ruskog špijuna u engleskom gradu.

Britanski poslanik: Nisu me ubedili

Njihove tvrdnje, prema rečima britanskog poslanika Džona Glena, nisu uverljive, prenela je agencija Rojters.

- Divno je da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov bili u mogućnosti da posete svetsku atrakciju koju Salsberi nudi. Ali, veoma je čudno da su toliki put prešli radi samo dva dana, noseći 'novičok' u svom prtljagu - istakao je Glen.