12. septembar  2018. 13.55  | Izvor: Tanjug

Važna uloga opština u očuvanju javnog zdravlja

BEOGRAD -

Građani nemaju dovoljno znanja o značaju fizičke aktivnosti i ishrane, kao ni o značaju očuvanja zdrave životne sredine za prevenciju brojnih bolesti, te je važno da se i opštine i gradovi uključe u podizanje svesti, istaknuto je danas na skupu "Zdravlje u svim politikama" u Beogradu.

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kažu da je važno da se lokalne samouprave uključe u unapređenje javnog zdravlja, jer se mnoge bolesti mogu sprečiti promenom životnih navika.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je važno da lokalne samouprave opredele sredstva za zdravlje i sport, da se promovišu zdravi stilovi života kako bi poruka stigla do svih građana.

"Cilj zdravlje u svim politikama dostići ćemo ako stvorimo društvenu klimu u kojoj se zdravlje prepoznaje kao vrhunska vrednost za razvoj zemlje", naglasio je Staničić.

Strateški ciljevi SKGO su razvoj javno-zdravstvene pismenosti, kao i stvaranje društvene klime u kojoj se zdravlje prepoznaje kao vrhunska vrednost, potencijal i uslov za dugoročni razvoj zemlje.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić rekao je da je slogan skupa "Zdravlje u svim politikama" maksima kojom se rukovodi danas Ministarstvo zdravlja, a ne kao do sada da politika bude u svim zdravstvenim ustanovama kao predominantna za odlučivanje, planiranje i strategiju zdravlja jednog naroda.

On kaže da je obaveza današnje generacije da budućim pokolenjima ostavi zemlju bez zagađene vode, bez aerozagađenja, bez infektivnih bolesti...

"Javno zdravlje ili narodno zdravlje sigurno će biti nešto što će služiti ljudima koji će doći posle nas, a nama će služiti na čast", naglasio je Đukić.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Pustai istakla je da je veoma važno da zdravlje bude tema lokalnih samouprava i da se o tome što više govori.

Ona je ukazala da sve politike koje se globalno vode moraju lokalno da se sprovedu zbog čega je ogroman značaj lokalnih samouprava.

Podsetila je da su neke lokalne samouprave, kao što je Novi Sad, već uključene u inicijativu Svetske zdravstvene organizacije "Zdravi gradovi".

Tagovi