Mustafa: Korekcija granica znači vraćanje Preševske doline Kosovu 1

Mi, Albanci iz Preševske doline, želimo da se pripojimo Kosovu. To želi i predsednik Kosova Hašim Tači, sa kojim smo u čestim kontaktima.

On je taj naš zahtev za pripajanjem Kosovu, koji smo izrazili još na referendumu 1992. godine, tokom vlasti Slobodana Miloševića, prosledio 7. septembra Federiki Mogereni, posrednici u dijalogu između Beograda i Prištine – kaže za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca, jedan od stalnih učesnika sastanaka sa Hašimom Tačijem na kojima se dogovaraju pozicije za ostvarenje cilja pripajanja Preševske doline Kosovu. Poslednji sastanak dogodio se u ponedeljak, 10. septembra, a nakon susreta sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije, Hašim Tači je na Tviteru napisao: „Veliko zadovoljstvo zbog susreta sa svim liderima albanske zajednice u Preševskoj dolini. Primetio sam njihovu odlučnost u traženju zanemarenih prava, uključujući pravo na pristupanje Kosovu putem međusobno dogovorenog procesa korekcije granice u okviru dijaloga između Kosova i Srbije“.

Na pitanje Danasa koliko su realne šanse za ostvarenje cilja pripajanja Preševske doline, odnosno juga Srbije, Kosovu, ako se ima u vidu načelan stav Evropske unije, pre svih Nemačke, da nema promena granica na Zapadnom Balkanu, sagovornik Danasa, Ragmi Mustafa, kaže da ovde nije reč o promenama granica, već, kako ističe, njihovoj korekciji.

– To znači da nema nikakve promene, već samo vraćanja na staro, na vreme kada je Preševska dolina bila sastavni deo Kosova. Dakle, mi smatramo da bi bilo najbolje vraćanje na granice iz 1956. godine, po kojima bi Preševo i Bujanovac bili deo Kosova. Aleksandar Ranković i Tito su hteli da promene demografsku sliku i smanje broj Albanaca na Kosovu… Ne tražimo, znači, promene granica, samo njene korekcije – ističe Ragmi Mustafa za Danas.

Sagovornik našeg lista napominje da je Hašim Tači predstavnicima Albanaca iz Preševske doline rekao da će se zalagati za ostvarenje njihovih zahteva u pregovorima sa Srbijom i da taj cilj nije teško ostvariv.

– Mi smo se još 1992. godine na međunarodno priznatom referendumu izjasnili za pripajanje Kosovu… A i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o razgraničenju sa Albancima. Ali, i mi iz Preševske doline smo Albanci isto kao što su Albanci na Kosovu i u Albaniji. On govori o razgraničenju sa Albancima, dakle i nama u Preševskoj dolini… – ocenjuje Mustafa.

Na pitanje da li je sa Hašimom Tačijem razgovarano o eventualnim zahtevima Srbije za podelom Kosova, odnosno pripajanja severa Kosova Srbiji, sagovornik Danasa kaže da se predsednik Srbije još nije precizno izjasnio šta su zahtevi Beograda u pregovorima sa Prištinom.

– Ni sada, tokom posete Kosovu, videli ste da Vučić nije rekao da Srbija traži sever Kosova da pripadne Srbiji. Kada to bude jasno izrečeno, onda će se o tome i razgovarati – zaključuje Ragmi Mustafa, nekadašnji predsednik opštine Preševo, a sada predsednik opozicione DPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari