Svet

0

SAD objavile da zatvaraju palestinsku diplomatsku misiju u Vašingtonu

Autor: MIM

Izvor: Beta

SAD objavile da zatvaraju palestinsku diplomatsku misiju u Vašingtonu

"Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) nije preduzela korake da omogući početak direktnih i sadržajnih pregovora s Izraelom", navela je u saopštenju portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenele su agencije.

Ona je dodala da su "suprotno (tome), lideri PLO osuđivali mirovni plan SAD, iako ga nisu još videli i odbijali da razgovaraju s vladom SAD o njenim mirovnim naporima".

Kao rezultat "administracija je odlučila da će se kancelarija PLO u Vašingtonu zatvoriti", rekla je portparolka, potvrdivši odluku koju su već objavili palestinski lideri. 

Zatvaranje misije, koja služi kao ambasada Palestinske uprave u SAD, opravdano je palestinskim nastojanjima da dovedu izraelske lidere pred Međunarodni sud pravde (MKS) za "ratne zločine", preneo je Frans pres. 

Međutim, Stejt department je jasno povezao taj potez s mirovnim procesom i to je samo jedna u nizu mera koje je preduzela Trampova administracija u poslednjih nekoliko nedelja, uključujući uskraćivanje 200 miliona dolara bilateralne pomoći Palestincima, prekidanje finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i odluku da se ne da 25 miliona dolara pomoći palestinskim bolnicama u istočnom Jerusalimu.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat najavio je da Palestinci neće podleći pretnjama SAD, niti oklevati u svom odnosu prema administraciji te zemlje, ni u svojim naporima da se sudi za zločine koje su, kako veruju, počinili izraelski lideri. 

Palestinski predstavnik u Vašingtonu Hosam Zamlot je osudio američki potez i označio ga "ozbiljnom eskalacijom". 

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zamrznuo sve odnose s Trampovom administracijom otkako je Tramp u decembru prošle godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela. 

Palestinci polažu pravo na istočni deo tog grada koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao i planiraju da tamo bude sedište njihove buduće nezavisne države. 

Oni smatraju da je priznaje Jerusalima kao samo izraelskog vrhunac pristrasnosti prema Izraelu. 

Bela kuća sada pokušava da izvrši pritisak na Palestince da se vrate pregovoračkom stolu. Mirovni pregovori su u zastoju još od 2014. godine.

Predsednik Tramp je prošle nedelje rekao da SAD više neće davati novac Palestincima dok se ne postigne sporazum. 

Palestinci međutim prema rečima Zomlota planiraju da udvostruče napore protiv Izraela u MKS.

Oni su već od 2015. godine, kada su postali član suda, podneli nekoliko tužbi. Izrael nije član MKS i tvrdi da ne mora da sarađuje u eventualnim istragama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR