10. septembar  2018. 11.20  | Izvor: RTV (Srđan Basić)

Mađarska nedelja u Strazburu

BUDIMPEŠTA -

U sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu počinje "Nedelja Mađarske", ali ne o njenoj kulturi ili gastronomiji. Već sutra će početi rasprava o izveštaju poslanice zelenih, Holanđanke Judit Sargentini, koji ona priprema još od maja prošle godine. Na poslanicima je da odluče da li je ugrožena demokratija u Mađarskoj i – ako jeste – kakve su sankcije moguće.

Mađarski stav će na plenarnoj sednici lično izneti premijer Viktor Orban, ali može da govori samo jednom i to najviše sedam minuta. Potom sledi debata, a glasanje je ostavljeno za sredu. Ukoliko se ustanovi da razvoj događaja u Mađarskoj narušava osnovne vrednosti Evropske unije moglo bi, posle duge i prilično komplikovane procedure, da se aktivira član 7. Osnovnog ugovora kojim bi se Budimpešti oduzelo pravo glasa i bila bi lišena određenih sredstava iz evropskih fondova. Za odluku je potrebna apsolutna većina, dakle najmanje 376 poslanika, a onda se ceo slučaj prenosi Evropskom savetu.

budimpesta, madjarski, parlament

Izveštaj Sargentinijeve je relativnio kratak, ima samo pet stranica, ali je zato dodatak poduži. U njemu se kritikuje mađarska vlada zbog migrantske politike, odnosa prema civilnim organizacija i medijima, ali i stanja u sudstvu i navodno nedovoljne borbe protiv kriminala i korupcije.

U Budimpešti se, međutim, ceo dokument smatra političkim pamfletom, lažnom slikom bez argumenata i osvetom zbog dosledne zaštitete granice kako bi se sprečio dolazak ilegalnih migranata. Procenjuje se da u EP postoji većina protiv Mađarske, konzervativni "Mađar hirlap" na naslovnoj strani piše da se "spremaju Soroševi šakali", misleći na poslanike navodno potkupljene od strane američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša, vlasnika Fondacije "Otvoreno društvo", ali se samom ishodu glasanja ne pridaje prevelik značaj. Ovde se, naime, očekuje da će na izborima za Evropski parlament maja iduće godine doći do bitne promene u sastavu tog tela i Evropske komisije, pa će postupaak protiv Mađarske, kao i Poljske, biti obustavljen.

Srodne vesti