Izvor: B92

Kao što smo već pisali, ovu letnju sezonu u Španiji obeležio je niz tragedija, posebno u letovalištu Magaluf na Majorci gde je nekoliko turista poginulo pri padu sa terase.

Popularno nazvane „balkoning“, nesreće se dešavaju kada turisti pokušavaju da preskaču terase i skaču u bazen. Štaviše, čak je i gradonačelnik Magalufa zamolio turiste da „ne dolaze na Majorku da tako glupo umru“.

Upravo su ove nesreće bile povod za kampanju koja je izazvala zgražavanje javnosti.

Naime, u Barseloni su osvanuli plakati koji pozivaju britanske turiste da se bace s balkona jer to „poboljšava kvalitet života“ lokalaca.

“Dragi turisto, da li si čuo za balkoning? On sprečava džentrifikaciju, poboljšava život komšija, smanjuje rizik od razvijanja srčanih oboljenja i veoma je zabavan“, pisalo je na žutim posterima.

Pretpostavlja se da je postere postavila grupa koja se protivi masovnom turizmu u Barseloni zbog čega nekontrolisano rastu cene i umiru lokalni biznisi.

Španci su osudili postavljanej postera, a vlasti će ih ukloniti u nakraćem mogućem roku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.