08. septembar  2018. 08.03  →  12.55 | Izvor: FoNet, Tanjug

Đoković preslišao Nišikorija za novo finale US opena

NJUJORK -

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osmi put se plasirao u finale Otvorenog prvenstva Amerike, pošto je u noći između petka i subote u polufinalu pobedio Japanca Keija Nišikorija u tri seta, sa 6:3, 6:4, 6:2.

novak, djokovic8

Za 14. grend slem titulu, a treću na US openu, Đoković će se u nedelju boriti sa Argentincem Huanom Martinom del Potrom, koji je u prvom polufinalu dobio prva dva seta protiv Rafaela Nadala, a onda je Španac morao da preda meč zbog povrede kolena.

Đoković i Del Porto do sada su se sastajali 18 puta, a mnogo uspešniji je bio srpski teniser sa 14 pobeda. Na ATP turu Argentinac ga je dobio samo jednom, dve pobede je zabeležio na Olimpijskim igrama u Londonu i Riju, a jednu u Dejvis kupu.

Jedanaesto uzastopno polufinale u Njujorku Novak je dobio gotovo rutinski. I večeras se videlo da Nišikori nema recept za Đokovićevu igru i doživeo je 15. poraz u 17. međusobnom susretu.

Đoković je idealno počeo meč, pošto je Nišikoriju oduzeo prvi servis gem, a potom je lako sačuvao tu prednost, ne omogućivši Japancu nijednu brejk šansu.

U drugom setu bio je više borbe zbog toga što je Novak u prvom gemu propustio nekoliko brejk šansi. Nastavio je, međutim, da pritiska servis Nišikorija i u petom gemu konačno je napravio brejk, čime je praktično rešio meč.

Bez većih problema Đoković je priveo taj set kraju i poveo sa 2:0, a na grend slem turnirima taj rezultat je imao 39 puta i zabeležio je 39 pobeda.

Nikada niko protiv njega nije uspeo da se izvuče nakon gubitka prva dva seta, pa to nije mogao ni Nišikori, koji se u trećem setu predao. Izgubio je strpljenje, nije se dobro nameštao na udarce i počeo je da niže greške.

Na taj način je Đokoviću olakšao posao i srpski teniser mu je dva puta oduzeo servis i posle dva sata i 24 minuta izborio je 23. grend slem finale.

Čitav meč Novak je odigrao bez oscilacija, sa maksimalnom koncentracijom u svakom trenutku, i u 27 odigranih gemova napravo je 29 neiznuđenih grešaka, što je odličan učinak u ovoj fazi turnira.

Razvoj događaja mu je omogućio da previše ne "zapinje" i imao je 16 direktno osvojenih poena, ali su njegovi udarci bili izuzetno precizni, čime je naterao Nišikorija da napravi 51 neiznuđenu grešku.

U kojoj meri je Đoković bio nadmoćan jasno se vidi iz podatka da je imao 17 brejk šansi, a njegov protivnik samo dve, i da je ukupno osvojio 28 poena više od Nišikorija.

Ulaskom u finale Novak je osvojio 1.200 poena i probio se na četvrto mesto ATP liste, a ako osvoji turnir preteći će i Del Porta i od ponedeljka će biti treći igrač sveta.

Đoković: Blizu sam planinskog vrha; Del Potro: Novak favorit

Đoković je izjavio da ne vidi granice i da želi da bude još bolji na terenu.

Đoković je osmi put u karijeri izborio finale na gren slemu u Njujorku.

"Bitno mi je bilo da se izborim sa emocijama, ljudska smo bića, emocije su jake i moramo da ih kontrolišemo. Čast mi je što igram tenis i što sam ponovo uradio dobru stvar, jedva čekam finale", rekao je Đoković posle meča.

djokovic33

On je poručio da je gladan uspeha i da ispred sebe uvek postavlja visoke ciljeve.

"Kao i hiljade drugih tenisera trudim se da budem najbolji što mogu, radim naporno svakog dana. Svaki put kad ostvarim nešto veliko osećam da je ispred mene novi planinski vrh koji moram da osvojim. Ne vidim granice".

O Del Potru kaže da ima maksimalan respekt, sa kojim je jako dobar međusobni skor 14-4.

"Nikada se nismo sreli u gren slem finalu, to je novost, ali smo igrali 18 puta jedan protiv drugog. On je vrhunski teniser i uveren sam da će biti uzbudljivo finale", dodao je.

Del Potro, kome je svetski broj jedan Rafael Nadal zbog povrede predao polufinale pri vođstvu Argentinca 7:6 (7:3), 6:2, nema dilemu ko je favorit.

"Biće to težak zadatak. Sigurno je da obojica jako želimo pobedu, Novak je već osvojio Vimbldon i igra jako dobro. On je favorit", zaključio je Del Potro.

Finale je na programu sutra od 22 sata po srednjeevropskom vremenu.

Tagovi
Srodne vesti