"Vučić dolazi, posle pritiska EU nismo imali izbora"

Prištinske vlasti su, posle intervencije SAD i EU, promenile odluku o zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Gazivode.

Izvor: RTS, Koha

Subota, 08.09.2018.

08:00

EPA/KUSHTRIM TERNAVA

U petak uveče je odobren prvobitni plan njegove posete Kosovu, potvrdio je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

"Poseta je odobrena. Ovo nije moja odluka, već odluka Vlade Kosova. Imali smo pritisak od EU i saveznika, tako da nismo imali drugi izbor", rekao je Pacoli prištinskom portalu Kalzo.

Prištinski dnevnik Koha ditore, naveo je da je Priština oduku promenila posle "sugestije" SAD da se ne podižu tenzije, piše prištinski dnevnik.

"Ponovo smo razmotrili zahtev i plan je odobren u skladu za prvobitnim zahtevom i u skladu sa pravilima poseta visokih zvaničnika u skladu sa Briselskim sporazumom", Koha prenosi novu poruku vlasti u Prištini.

Dnevnik, takođe, navodi da su kosovske institucije tokom dana bile u kontaktu sa zapadnim državama oko ove odluke.

Prethodno, vlasti u Prištini nisu dozvolile predsedniku Vučiću da u sklopu posete Kosovu i Metohiji poseti Gazivode, a tokom dana pojavila se i informacija da mu nije dozvoljena ni poseta Zubinom potoku.

Vučić je u petak potvrdio da će ići na Kosovo kako je ranije najavljivano.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće na Kosovu, a posetu će početi u Zubinom Potoku, gde će obići branu Gazivode i Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta.

Vučić će posetiti porodicu Kovačević u selu Ibarsko Postenje, a potom će obići Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku.

On će se u Leposaviću obratiti učesnicima na zatvaranju Biznis foruma, a u Zvečanu će se sastati sa političkim predstavnicima sa KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: