NOVE PROVOKACIJE PRIŠTINE: Vučiću prete linčom kao Đuriću!

D. MILINKOVIĆ

06. 09. 2018. u 18:07

Neizvesna dvodnevna poseta predsednika Kosovu i Metohiji, Priština odbija da mu izda dozvolu za obilazak "Gazivoda" koje su strateški važne za naš narod u južnoj pokrajini. Veselji mu kazao da će proći kao direktor kancelarije za KiM

НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ПРИШТИНЕ: Вучићу прете линчом као Ђурићу!

Susret Vučića sa Srbima na KiM,foto D.Milovanović

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić blizu je odluke da otkaže dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji, jer su iz Prištine stigli otvoreni signali da mu neće biti dozvoljeno da obiđe hidrocentralu "Gazivode", koji je od strateškog značaja za Srbe u pokrajini!

Osim toga, Albanci iz vrha kosovske vlasti su šefu naše države nagovestili da mu spremaju linč kakav je u martu, u Kosovskoj Mitrovici, priređen Marku Đuriću, direktoru Kancelarije za KiM!

Zbog svega ovoga, pod velikim znakom pitanja je i nastavak dijaloga u Briselu, koji je zakazan za petak, a nije isključeno ni da se predsednik u toku dana obrati naciji kako bi otkrio pozadinu svih zakulisnih radnji koje prete da pregovore gurnu u ćorsokak. Sve je počelo skandaloznom porukom Kadrija Veseljija, predsednika parlamenta u Prištini i jednog od komandanata zloglasne OVK, da bi mogla da se uskrati dozvola Vučiću da uđe na Kosovo.

On je otišao i korak dalje i zapretio predsedniku da će proći kao Đurić, kojeg je ROSU krajem marta uz brutalnu upotrebu sile privela u Kosovskoj Mitrovici, pod objašnjenjem da je navodno ušao u pokrajinu bez dozvole?! Reagujući na ove pretnje, ministar odbrane Aleksandar Vulin upozorio je privremene vlasti u Prištini da i ne razmišljaju o tome da pokušaju da primene silu na predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, jer bi to naišlo na jasan odgovor:

- Oni dobro znaju da je Vučićev dolazak istorijska poseta koja će učvrstiti Srbe i zato traže način da je spreče. Ne bih Prištini savetovao ni da razmišlja o tome. Junače se kad su daleko od Vučića, a kada nema kamera i dok su u istoj prostoriji s njim, ne pominju zabrane i silu. Ovo je još jedan pokušaj da zaustave razgovore koji im nikako ne idu u prilog. Vučić će uprkos Prištini sačuvati mir, ali i Srbe na KiM.

I ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je Veseljiju da je Beograd "dobro razumeo pretnje koje je uputio predsedniku Srbije":

- Tražimo, ne zato što ga se plašimo, već zbog ukupnog mira i stabilnosti na Balkanu, da ne preduzima ništa protiv srpskog predsednika. Ako se Vučiću bilo šta dogodi na KiM, znaćemo ko je odgovoran. Ne iznenađuje me što o Vučiću potpuno isto govore Veselji i Đilas, Haradinaj i Jeremić, Ljimaj i Sava Janjić, ali me brine što ćuti međunarodna zajednica i što pokušava da pravi lažnu jednakost, pozivajući obe strane na uzdržavanje od sukoba - istakao je Stefanović, i Albancima na KiM poručio da je Vučić taj koji želi mir.

Hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici,foto Tanjug

Veselji je rekao da je Priština Vučiću izdala dozvolu za posetu, ali da ona, u slučaju destabilizacije, može biti i povučena. A upravo je Priština ta koja poslednjih dana, porukama koje stižu od njihovih predstavnika, ali i potezima kojima ruše Briselski sporazum, čini sve da se situacija destabilizuje.

Najpre je Hašim Tači rekao da na današnjem nastavku dijaloga na najvišem nivou u kabinetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini neće hteti da razgovara o ključnim temama - ZSO, severu i "Gazivodama" - već o pripadanju opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Samo nekoliko sati posle ovih poruka Marku Đuriću ponovo je zabranjeno da pređe administrativnu liniju sa Kosovom.

Tači je i u četvrtak nastavio da provocira, rekavši da su mogućnosti za postizanje dogovora veoma male i da će konačni sporazum Beograda i Prištine imati smisla samo ako, kako je rekao, "Srbija prizna Kosovo kao državu".

U obraćanju na ambasadorskoj konferenciji u Prištini, Tači je rekao da će Priština uložiti maksimalni napor da bi se uklonile sve prepreke za članstvo Kosova u UN:

- Kosovo nema smisla bez Mitrovice i Gazivoda. Neće biti razdvajanja, neće biti razmene i neće biti Republike Srpske na Kosovu.

NE DAMO HIDROCENTRALU

PREDSEDNIK Vučić poručio je ranije da Srbija ne može i neće da odustane od "Gazivoda", jer je taj hidrosistem od strateškog značaja za opstanak Srba na severu Kosova i Metohije.

- Vodne potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termoelektranu "Obilić" i za stanovništvo. Albanskoj strani nuđeno je više vrsta dogovora, koji ne bi značili puno uzimanje ili otimanje "Gazivoda" iz srpskih ruku.

Ali, nisu želeli da prihvate. Ne može nešto što je gradila Srbija i što je njen narod odavde čuvao i na tome radio, da se oduzme jednim potpisom ili zato što je neko smislio da to pripada njemu, a da nema pravnog osnova. U Briselu sam govorio - pričajte šta hoćete, ali "Gazivode" ne damo. Sve vreme tražimo da se raspravlja o imovini, da vidimo šta je čije, ali oni nikada nisu želeli.

PONOVO HAOS

U PARLAMENTU u Prištini i u četvrtak su propali svi pokušaji da se obezbedi kvorum za održavanje dveju sednica, koje su još za utorak sazvali vladajuća koalicija i opozicija, a na kojima je trebalo da se potvrdi vladin tim za dijalog sa Beogradom i rezolucija koja bi Tačija onemogućila da u Briselu razgovara o razgraničenju sa Srbijom.

BRNABIĆEVA: PRIŠTINA DA ISPUNI OBAVEZE

DIJALOG Beograda i Prištine mora rezultirati kompromisom, istakla je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom, i ukazala da zamrznuti konflkt nije dobro rešenje.

- Priština mora da poštuje Briselski sporazum i ispunjava sve preuzete obaveze iz ovog dokumenta - kazala je Brnabićeva.

Ambasador Kif se složio da je dijalog Beograda i Prištine jedini put da se, prema njegovim rečima, postigne rešenje za budućnost.

UGLjANIN TRAŽI DRŽAVU!

DOK predsedniku Vučiću stižu pretnje od predstavnika Albanaca, lider SDA Sulejman Ugljanin dao je u četvrtak, prilikom predavanja liste za izbore za savete nacionalnih manjina, izjavu u sličnom tonu:

- Ako Srbija želi da uknjiži Sandžak, mora da prizna i bošnjačku manjinu kao narod i da razgovara sa nama o budućoj zajedničkoj državi.

Lista će se boriti za svoju državu, jer Bošnjaci sada žive u državi koja je zvanično proglašena krivom za genocid nad Bošnjacima, ali i za ubijanje Bošnjaka u Kukurovićima. S obzirom na to da Srbija nije sankcionisana za te zločine, ona danas ima dve licence za istrebljivanje Bošnjaka. Ne želimo državu u kojoj će se izricati više kazne za pogrešno parkiranje, nego za ubijanje Bošnjaka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (77)

exSer b

07.09.2018. 01:21

@Dragana - On je presednik ovih sto se brinu vise o njemu nego o Srbiji i Kosovu.

Babo

06.09.2018. 23:07

Oni nikad i nisu hteli da žive u Srbiji već u velikoj Albaniji ali sutra al malo sutra.Ne moj da im dođe ponovo general Ljubucic ko 70 god

maki

07.09.2018. 00:27

Albanci konstantno prete, unose strah i nemire u narod. Haradinaj je protiv dogovora Tacija i Vucica. U ovakvim uslovima je i sastanak u Briselu besmislen. Morali bi zvanicnisi Evropske unije, sada da odigraju svoju ulogu.

Korto Malteze

07.09.2018. 00:38

Predsednik Srbije ne sme nogom da kroči na 15% teritorije Srbije. Toliko o tome da je Kosovo naše.

sloba

07.09.2018. 01:14

Tisina, botovi. U situaciji kada se situacija u svetu ocigledno lagano menja nama u prilog nije jasno cemu zurba i histerija da se nekakav dogovor bas sada (ili nikada) postigne. Licno mislim da od toga nema nista, jer ce nam traziti Presevo, Medvedju itd.

Naivni Gedža

07.09.2018. 02:20

Vučićevsko-Tačijevski cirkus sa klovnovima-izvođačima na obe strane. I sluđena srpska publika.

Fudbaler

07.09.2018. 02:42

Aleksandar Vučić ni pod razno ne bi trebao ni smeo da napušta Beograd , potrebno je otkazati put na KiM.

amigo

07.09.2018. 03:17

nervozni su neznaju sta rade,osetili su da gube,,svesni su da cim se amerika povuce,oni mogu sa njima preko sare za sat vremena srpska vojska je u pristini,,

uhapsite semafor

07.09.2018. 03:53

jel bre pa el neko ovde bar malo normalan?zna se sta moze za sobom da povuce dolazak vucica na kosovu i to vrabci na grani znaju!ne do bog da on nesto lupi i ode sve u tri lepe materine!nazalost podcrtavam nazalost srbi u juznom delu kosova ce nagrabusiti jer nemaju ljudi kud da odu!

disident Major Dimitrijevic

07.09.2018. 04:53

kakva ugorzena bezbednost kavi bakraci ,rec je tome da Autobusi sa mitingasima nece biti propusteni i to je to . puko miting zbog 200 autobusa koji ce biti blokirani ,nepravi se vasar pa da dolaze iz Beograda autobusima ,vec miting da se vidi ko je odavde za ili proptiv

Stanisavljevic Slavko sarplaninac

07.09.2018. 05:34

Ovo sto Novosti objavljuju kao komentari citalaca i nisu nikakvi komentari vec komentari Vucicevih botova.Svi se oni brinu za Vucicevu bezbednost neznajuci da je sve ovo farsa i dogovoreno sa onima iz "privremenih organa"iz Pristine. Evo vam objasnjenja sta ce se uskoro dogoditi kada se potpise taj famozni "obavezujuci dogovor".Srbija ce "dobiti sever Kosova" i akumulaciono jezero "Gazivode" a "privremeni organi postace stalni i drzava Kosova dobice sve.Ja vam garantujem da je dogovor postignut

Miroslav GTA

07.09.2018. 05:35

Zvanicno zatraziti od: Trampa, Merkelove, nato, i engleza da bombarduju tzv. vlast tzv. drzave kosovo. Mislim veoma ozbiljno ....ima ceo svet da se valja od smeha zbog ove sprdacine.

Vlajko

07.09.2018. 05:46

Pretnje i dizanje tenzija neće doneti nikome dobro, u interesu oba naroda je da se postigne mirno rešenje i da se nađe kompromis koji bi bio prihvatljiv za obe strane, kako bi i mi i Albanci mogli da idemo dalje, i posvetimo se ekonomskim reformama i napretku, zbog naše i budućnosti naše dece. Ni njima ne odgovara da ih više od pola sveta ne priznaje, da ne mogu postati članica mnogih organizacija itd.

Mister Berns

07.09.2018. 06:09

I gde su sad Vuletovi prijatelji iz celog sveta, od Angele Merkel do Erdogana da reaguju na pretnje?

ljuba

07.09.2018. 07:21

Civilizovan narod ovako ne preti i ovako se ne ponaša prema onima koji dolaze u posetu svom narodu.

Miki

07.09.2018. 07:32

Nema povlačenja. Trba hrabro da ide pa da vidimo šta će jadni šiptari. Ako neode svi će reći kukavica.

Rade

07.09.2018. 07:35

Mislim da bi tim njihovim čobanima poispadalo mnogo više toga od samo okvira..samo i da pomere prst..

dzo

07.09.2018. 07:59

Treba ponekad pokazati "zube" i poslati vrstu poruke koju je uputio ministar Vulin - imamo mehanizme da zaštitimo svog predsednika i interese Srbije!

dzo

07.09.2018. 08:00

Znaju oni koliko ce znacajna da bude Vuciceva poseta Kosovu, zato pokusavaju na sve nacine da je sprece.

Čiča

07.09.2018. 08:17

То је отворена претња преко које се не може прећи.

Svašta

07.09.2018. 08:19

Kažu sigurnost Vučića je najvažnija pa šta nije najvažnije da se ne zarati pa da za razliku od 91g sada naoružane SVE komšije vrate Srbima za to 90ih na šta se samo čeka?

plebs radosni

07.09.2018. 08:47

@meda - sigurnost na prvom mestu ali takva sigurnost kao što su obezbeđivali politicari devedesetih koji su bili na vlasti onoj deci koja je bila prislino mobilisaana I slata u tuđe države da ratuju zbog politike tih naših polizticara iz devedesetih koji su bili na vlasti ništa manja sigurnost ne sme biti od te koju sam naveo

Tamara

07.09.2018. 09:13

Od Pristine drugo i ne moze da se ocekuje osim provokacija, to stvarno vise nema smisla.

Вук

07.09.2018. 09:24

На шта је Вучић спао да му Шиптари одређују где ће да иде и шта да ради. Још само да му дају већ написан говор да прочита па да буде "all inclusive". Бламира и себе и Србију.

Janko

07.09.2018. 09:31

Vučić ulaže veliku energiju na postizanju mira ali ima mnogo onih koji su protiv toga i kojima više odgovara destabilizacija.

Cica

07.09.2018. 09:52

Dosta nam je vaših provokacija! Srbija želi mir! Kosovo nek se ratuje sama sa sobom

KOSOVAR

07.09.2018. 10:00

@ - Vucicu prete lincom kao Djuricu !!!??? Ma nemoguce !!!??? A sta je porucio VELIKI VOZD - MILOSEVIC, sa Gazimestana 28,juna 1989.godine: " Niko ne sme i nema prava da vas bije" !!!! Auuuu,bogati, vidi sta sad bi, ne da biju, vec prebijaju,ubijaju, proganjaju, vade organe zivim ljudima i nikom nista....... I sta sada, za sve to, kriv je Vucic !!!??? Ajde molim vas ne budalite!!!