Fudbal

Vatreni u Portugalu: Svjetsko srebro na evropsko zlato

Vatreni u Portugalu: Svjetsko srebro na evropsko zlato
Foto: HNS | Vatreni u Portugalu: Svjetsko srebro na evropsko zlato

Pod vodstvom selektora Zlatka Dalića, fudbaleri Hrvatske kreću u nove izazove. Svoj prvi meč poslije uspješnog nastupa u Rusiji imat će na gostovanju u Faru, kod snažnih Portugalaca.

Bit će to prijateljska utakmica svjetskih vicešampiona i evropskih prvaka. Vatreni će zaigrati bez trojice igrača koji su se poslije Svjetskog prvenstva oprostili od nacionalnog dresa - Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića i Danijela Subašića.

Utakmicu će propustiti i zamjenik kapitena Ivan Rakitić, koji će se priključiti naknadno.

Zbog zdravstvenih poteškoća i oporavaka nema Dejana Lovrena, Ante Rebića i Andreja Kramarića te je Dalić najavio sljedeći početni sastav: L. Kalinić, Vrsaljko, Vida, Mitrović, Barišić, Badelj, Kovačić, Modrić, Perišić, Pjaca i Livaja. U drugom će poluvremenu obaviti svih šest zamjena.

"Dat ćemo sve od sebe za pravu utakmicu, premda nismo u pravoj formi i na visokoj razini, ali bit će to dobar test za nas. Pogotovo za igrače koji su prvi puta s nama. Cilj mi je da svi igraju", pojasnio je Dalić.

Portugalci također neće zaigrati u najjačoj postavi, a nedostajat će im i prva zvijezda, Kristiano Ronaldo.

 Međutim, Hrvatskoj će to biti pravi ispit uoči onoga što je izbornik postavio kao ključni cilj u narednom periodu.

"Ja od svog prvog izborničkog dana želim snažne suparnike poput Portugala. Moramo se okrenuti onom najvažnijem, kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, i za to ćemo se pripremiti", kaže Dalić.

Hrvatska i Portugal sastali su se četiri puta i sva su četiri puta pobijedili Portugalci. Hrvati pritom nisu postigli niti jedan pogodak. Na Evropskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine bilo je 3:0 (Figo, Joao Pinto, Domingos), u prijateljskim utakmicama 2005. godine 2:0 (Petit, Pauleta) i 2013. godine 1:0 (Ronaldo), dok je na Evropskom prvenstvu 2016. godine također bilo 1:0, u produžetku (Kuaresma).

"Naravno da će biti teško na gostovanju kod Portugala, ali mislim da ćemo se kvalitetno pripremiti i izgledati dobro Najvažnije je da budemo momčad na terenu", istakao je defanzivac Šime Vrsaljko.

Poslije utakmice s Portugalom, Hrvatsku čeka debitantski nastup u Ligi nacija, 11. septembra u Elcheu kod Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije