Haradinaj: Granice nisu u nadležnosti Tačija; Opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova

Agencije

05. 09. 2018. u 16:27

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su ovlašćenja predsednika te tzv. države jasna i da teritorije i granice Kosova nisu u njegovoj nadležnosti

Харадинај: Границе нису у надлежности Тачија; Опозиција и Српска листа онемогућавају формирање преговарачке екипе Косова

Foto: Tanjug/AP

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su ovlašćenja predsednika te tzv. države jasna i da teritorije i granice Kosova nisu u njegovoj nadležnosti.


"Predsednik Kosova (Hašim Tači) predstavlja zemlju, teritorije i granice nisu u nadležnosti predsednika. To je deo suvereniteta i integriteta Kosova i to je Ustavna kategorija. Kod nas se Ustav poštuje", rekao je Haradinaj za televiziju Prva.

Upitan da li postoji mogućnost da Kosovo prihvati razgraničenje, onako kako ga vidi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Haradinaj je rekao "ne".

"To je veoma pogrešan pravac da se priča o tome. Već smo prošli kroz tragedije 1990-ih. Imamo ove granice i možda i nismo svi zadovoljni tim granicama, ali ako ni ovo ne poštujemo, šta će biti onda", rekao je Haradinaj.


HARADINAJ: OPOZICIJA I SRPSKA LISTA ONEMOGUĆAVAJU FORMIRANjE PREGOVARAČKE EKIPE KOSOVA

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova i nastavak započete sednice skupštine tzv. države Kosovo. Haradinaj je za prištinsku televiziju T7 kazao da za sada nemaju dovoljan broj glasova za izglasavanje sastava pregovaračke ekipe samoproglašenogKosova i da to "onemogućavaju opozicione stranke i Srpska lista".


Sednica skupštine tzv. državeKosovo koja je u utorak počela i odlagana nekoliko puta nije nastavljena ni u sreduu 16 časova kako je to bilo najavljeno. Na dnevnom redu je izbor pregovaračke ekipe samoproglašenog Kosova za finalni deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.


Sve poslaničke grupe partija na vlasti podržale su tokom diskusije predlog Vlade Kosova za sastav takozvane Ekipe jedinstva, ali je sednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Poslanici u utorak nisu nastavili rad, već je rasprava odložena za sreduu 14 časova.


Posle toga je odložena za 16 časova, ali do sada nije počela, iako je od tog vremena prošlo više od dva sata vremena. Jučerašnjoj sednici skupštine samoproglašenog Kosova nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka, sem Teute Rugova iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).


Članovi takozvane "Ekipe jedinstva" su zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je rukovodilac tima, zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dardan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi.


DVE SEDNICE PARLAMENTA SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA I DALjE "NA ČEKANjU"


Potpuna neizvesnost vlada u parlamentu samoproglašenog Kosova gotovo sat vremena od poslednjeg termina kada je trebalo da bude nastavljena u utorak započeta sednice, sazvana na zahtev vladajuće koalicije, na kojoj bi poslanici trebalo da potvrde izbor tima za dijalog sa Beogradom, na čelu sa Fatmirom Ljimajem.

Nešto pre 16 sati u parlament je stigao i odlazeći američki ambasador, Greg Delavi.

Poslanik Inicijative Nisma, Zafir Beriša, rekao je novinarima da se sednica odlaže zbog poslanika Srpske liste.

Vladajuća koalicija je, naime, u problemu ukoliko poslanici Srpske liste ne dođu na sednicu, jer u tom slučaju neće imati kvorum, s obzirom na to da opozicija bojkotuje ovu sednicu, a ako poslanici Srpske liste ne glasaju za, predloženi pregovarački tim ne mže biti potvrđen.


U 16 sati kada je trebalo da bude nastavljena sednica u sali su bila samo dva poslanika vladajuće koalicije.

Iako, su male šanse da sednica parlamenta sazvana na zahtev vladajuće koalicije bude nastavljena danas, poslanici kažu da su uvereni da će predlog vladinog pregovaračkog tima bit potvrđen.


Šef poslaničke grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti smatra da je nesazivanje sednice na zahtev opozicije neustavno, jer ta sednica nijednom tokom protekla 24 sata nije zvanično odložena.

"Ovakvo ponašanje govori o tome da su predsednik Skupštine i vladajuća koalicija praktično okupirali institucije i ne dozvoljavaju opoziciji da deluje u parlamentu", naveo je Hoti, prenela je Koha.

Poslanik Glauk Konjufca, šef GP PS, kaže da je ovo svojevrsna uzurpacija parlamenta i da vladajuća koalicija nije u stanju da ni nakon 40 sati okonča zasedanje.

Konjufca, koji je poslanik Pokreta samoopredeljenje, pozvao je Veseljija da zakaže sednicu parlamenta koja je trebalo da počne juče u 10 sati.

"Ovo je ustavna obaveza, ne trpi Veselijeve utakmice. Obavezno treba da sazove sednicu jer želimo da to danas zavšimo", rekao je Konjufca.

U međuvremenu, nezavisan poslanik, Mimoza Kusari Ljilja je optužila predsednika tzv. države Kosovo Hašima Tačija da je osoba koja izaziva krizu na Kosovu i pozvala poslanike da mu se oduzme pravo da vodi dijalog sa Beogradom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)