Neizvesno u Prištini, tu i američki ambasador

Potpuna neizvesnost vlada u kosovskom parlamentu više od sata od poslednjeg termina kada je trebalo da bude nastavljena u utorak započeta sednica.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2018.

18:12

Neizvesno u Prištini, tu i američki ambasador
Foto: GettyImages

Sednica je sazvana na zahtev vladajuće koalicije i na njoj bi poslanici trebalo da potvrde izbor tima za dijalog sa Beogradom, sa Fatmirom Ljimajem na čelu.

Nešto pre 16 sati u parlament je stigao i odlazeći američki ambasador Greg Delavi.

Poslanik Inicijative Nisma Zafir Beriša rekao je novinarima da se sednica odlaže zbog poslanika Srpske liste.

Vladajuća koalicija je, naime, u problemu ukoliko poslanici Srpske liste ne dođu na sednicu, jer u tom slučaju neće imati kvorum, s obzirom na to da opozicija bojkotuje ovu sednicu, a ako poslanici Srpske liste ne glasaju za to, predloženi pregovarački tim ne može biti potvrđen.

U 16 sati kada je trebalo da bude nastavljena sednica u sali su bila samo dva poslanika vladajuće koalicije.

Iako su male šanse da sednica parlamenta sazvana na zahtev vladajuće koalicije bude nastavljena danas, poslanici kažu da su uvereni da će predlog vladinog pregovaračkog tima biti potvrđen.

Šef poslaničke grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti smatra da je nesazivanje sednice na zahtev opozicije neustavno, jer ta sednica nijednom tokom protekla 24 sata nije zvanično odložena.

"Ovakvo ponašanje govori o tome da su predsednik Skupštine i vladajuća koalicija praktično okupirali institucije i ne dozvoljavaju opoziciji da deluje u parlamentu", naveo je Hoti, prenela je Koha.

Poslanik Glauk Konjufca, šef GP PS, kaže da je ovo svojevrsna uzurpacija parlamenta i da vladajuća koalicija nije u stanju da ni nakon 40 sati okonča zasedanje.

Konjufca, koji je poslanik Pokreta samoopredeljenje, pozvao je Veseljija da zakaže sednicu parlamenta koja je trebalo da počne juče u 10 sati.

"Ovo je ustavna obaveza, ne trpi Veselijeve utakmice. Obavezno treba da sazove sednicu jer želimo da to danas zavšimo", rekao je Konjufca.

U međuvremenu, nezavisna poslanica Mimoza Kusari Ljilja je optužila kosovskog predsednika Hašima Tačija da je osoba koja izaziva krizu na Kosovu i pozvala poslanike da mu se oduzme pravo da vodi dijalog sa Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: