BiH

Iz Klirinškog duga za projekte u BiH izdvojeno 3.650.000 KM

Iz Klirinškog duga za projekte u BiH izdvojeno 3.650.000 KM
Foto: N.N. | Iz Klirinškog duga za projekte u BiH izdvojeno 3.650.000 KM

SARAJEVO - Savjet ministara donio je odluke o izdvajanju sredstava iz klirinškog duga Rusije za zaštitu izvorišta vode u Istočnoj Ilidži, infrastrukturne projekte u Srebrenici, za nabavku objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, finansiranje izgradnje i opremanje objekta arhiva Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Mostaru, te podršku projektima kulture, u ukupnom iznosu od 3.650.000 KM.

Na današnjoj sjednici za projekat za zaštitu izvorišta vode za piće Sarajevsko polje od otpadnih voda u zoni Istočne Ilidže odobreno je 450.000 KM za završetak izgradnje fekalnog kolektora u naselju Vojkovići, Istočna Ilidža.

Odobrena su sredstva opštini Srebrenica za prioritetne infrastrukturne projekte, utvrđene jednoglasnom odlukom Skupštine opštine Srebrenica u iznosu od 500.000 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Donesene su i odluke o izmjeni i dopuni Odluke o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu koji će biti uvršten u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2017. godine do 2019. godine i o izmjeni i dopuni odluke o Odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu.

Ovim odlukama se mijenja izvor i dinamika obezbjeđivanja sredstava za projekt kupovine između 1.200 i 1.500 kvadratnih metara prostora za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, čija vrijednost i dalje ostaje tri miliona KM.

Izvori finansiranja mijenjaju se na način da se u ovoj godini dodaje iznos 600.000 KM iz sredstava sukcesije na osnovu naplate klirinškog duga, a u narednoj se za taj iznos smanjuju sredstva planirana iz budžeta institucija BiH, pa će umjesto milion KM iznositi 400.000 KM.

Od ukupno tri miliona KM vrijednosti projekta, 1.600.000 KM biće obezbijeđeno iz sredstava sukcesije, a 1.400.000 KM iz budžeta institucija BiH.

Savjet ministar izdvojio je milion KM za projekat "Izgradnja i opremanje objekta arhiva Mostar".

Odlukom o odobravanju sredstava ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Rusije po Aneksu "C" Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u BiH, odobreno je ukupno 1.100.000 KM, od čega za Zemaljski muzej BiH 500.000 KM, Istorijskom muzeju BiH 250.000 KM, Olimpijskom muzeju u Sarajevu 250.000 KM i Arhivu BiH 100.000 KM.

Klirinški dug Ruske Federacije od 125.157.834 dolara isplaćen je u novcu, a sredstva su raspodijeljena primjenom utvrđenih procenata, i to za institucije BiH 10 odsto, Brčko distrikt tri odsto, za Federaciju BiH 58 odsto, a za Republiku Srpsku 29 odsto.

Od ukupnog iznosa stavljenog na raspolaganje institucijama BiH - 20.700.684 KM, ranije donesenim odlukama Savjeta ministara BiH raspoređeno je 17 miliona KM i to za izgradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija sedam miliona KM.

Za nabavku objekta za smještaj institucija BiH u Sarajevu četiri miliona KM, za projektovanje, sanaciju, rekonstrukciju i nadogradnju objekta "Zrak" u Sarajevu za smještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela tri miliona KM, te po milion KM za nabavku objekata za smještaj institucija u Istočnom Sarajevu i Mostaru, kao i za nadogradnju carinskog podsistema informacionog sistema Uprave za indirektno oporezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije