Kinezi u Bor ulažu svojih 350 miliona dolara i 1,1 milijardu RTB-a 1RTB BOR Foto: Lj. Aleksić

O tome kako izgleda privatizacija RTB Bora, inače nazvana dokapitalizacijom, više informacija može se dobiti na hongkoškoj berzi nego od domaćih zvaničnika.

Kao prvo, ono što se može zaključiti iz saopštenja kompanije Zijin majning koja je odabrana za najboljeg ponuđača na tenderu je da posao još nije gotov. Kako se navodi, kompanija još nije zaključila formalni ugovor i tek predstoje dalji pregovori o uslovima ugovora.

„Postoje određene neizvesnosti u vezi sa transakcijom“, navodi se u saopštenju Zijin majninga na hongkoškoj berzi uz upozorenje investitorima da budu oprezni.

Na konferenciji za medije posvećenoj predstavljanju novog strateškog partnera RTB-a ministri energetike Aleksandar Antić i finansija Siniša Mali rekli su da Kinezi imaju šestogodišnji biznis plan koji podrazumeva investicije od 1,26 milijardi dolara uz preuzimanje dugova RTB-a od oko 200 miliona dolara.

U saopštenju kineske kompanije nešto detaljnije je obrazložen ovaj biznis plan, pa saznajemo da će njihova direktna investicija u kompaniju iznositi 350 miliona dolara koliko je traženo tenderom. Ostatak sredstava koja će biti uložena u „tehnološku reformu, proširenje ili izgradnju na četiri rudnika i topionici“ biće zapravo sredstva samog RTB Bora. Kako se navodi u obraćanju investitorima pored dokapitalizacije od 350 miliona dolara, ostatak sredstava će biti obezbeđen iz gotovinskih priliva iz poslovanja i kredita poslovnih banaka RTB Boru.

Takođe, što se tiče otplate dugova Bora oni će biti obavljeni u skladu sa UPPR-om, ali dodaje se i da će sami uslovi otplate biti podložni pregovorima.

Zijin kompanija, jedan od najvećih proizvođača bakra i zlata u Kini, očekuje da će nakon investicija i osavremenjivanja proizvodnje dostići godišnju proizvodnju od 120.000 tona bakra, 1,45 tona zlata i 10,6 tona srebra. U topionici očekuju da proizvode 150.000 tona katodnog bakra godišnje.

U 2017. godini RTB Bor je proizveo 69.200 tona katodnog bakra, 1.087 kilograma zlata i 11.858 kilograma srebra u topionici. Od toga iz sopstvenih rudnika je prerađeno 43,5 tone bakra, 700 kilograma zlata i pet tona srebra.

Kinezi napominju da prema podacima s kraja 2014. godine RTB Bor poseduje blizu dve milijarde tona rude bakra sa učešćem bakra od 0,39 odsto i 7,86 miliona tona bakra. Rezerve zlata se procenjuju na 297 tona, a srebra na 2.197 tona.

Ako se uzme u obzir alternativa privatizaciji, a u slučaju RTB-a Bor koji je nagomilao 1,1 milijardu evra duga od čega je država oprostila 900 miliona to je katanac u bravu, ovo je dobar posao, ocenjuje LJubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

„Ako pogledamo šta je Bor danas u ovom trenutku verovatno nije bilo bolje. Ali od tih 1,46 milijardi dolara koje su spominjali ulazi novih 350 miliona dolara i još možda 200 miliona dolara za vraćanje dugova, ako i to ne bude vraćano iz tekućeg poslovanja. Ovo ostalo biće uloženo ili iz poslovanja ili iz kredita koji će se opet vraćati iz poslovanja RTB-a. Tako da jeste dobro, ali daleko od toga da se radi o istorijskom rezultatu“, smatra Savić dodajući da predavanjem većinskog vlasništva država gubi pravo na upravljanje, ali i ako 5.000 ljudi bude radilo i ako im se budu plaćali doprinosi i porezi i ako se bude isplaćivala dobit kako treba i to će biti korist za državu.

Sa ovim se slaže i ekonomista Milan Kovačević koji kaže da je najgora varijanta da su političari nastavili da upropašćuju preduzeće dok poreski obveznici plaćaju za to.

„Ovo je bolje nego do sada, ali ipak bi bilo važno da Vlada stvara poverenje kod građana i da otkrije sve što je ugovoreno. Imajući u vidu prethodna iskustva verujem da će i kod ovog ugovora biti dosta stvari koje ćemo postepeno otkriti“, kaže Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari