Svet

1

Tramp upozorio na moguću humanitarnu tragediju u Idlibu

Autor: SA

Izvor: Beta

Tramp upozorio na moguću humanitarnu tragediju u Idlibu

Izvor: Foto: Beta/AP/Pablo Martinez Monsivais


"Predsednik Sirje Bašar el-Asad ne treba nepromišljeno da napadne provinciju Idlib. Rusi i Iranci će učiniti veliku humanitarnu grešku ako budu učestvovali u toj potencijalnoj humanitarnoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogle biti ubijene. To ne smemo da dozvolimo", naveo je Tramp juče na Tviteru.

Ujedinjene nacije i nevladine organizacije su upozorile da bi veliki napad na Idlib mogao dovesti do humanitarne katastrofe razmera dosad neviđenih u ratu u Siriji.

Sirijska vlada već više nedelja koncentriše snage na granicama Idliba, provincije na severozapadu zemlje, na granici s Turskom. Idlibom dominira džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam, koju najvećim delom čine borci nekadašnjeg sirijskog ogranka al-Kaide.

Turska, pokrovitelj nekih pobunjeničkih grupa, rasporedila je svoje vojnike u Idlibu i želi da izbegne sirijsku ofanizivu koja bi izazvala novi priliv izbeglica na njenu teritoriju.

Moskva, Ankara i Teheran su početkom prošle godine pokrenuli pregovore u Astani, u Kazahstanu, da bi pokušali da dođu do mira u Siriji.

Iran i Rusija pružaju političku, finansijsku i vojnu podršku sirijskoj vladi.

 

Bela kuća: Tramp će se sastati s predsednikom Južne Koreje u Njujorku

Američki predsednik Donald Tramp razgovorao je večeras s južnokorejskim kolegom Mun Džae Inom o denuklearizaciji Severne Koreje i njih dvojica su se dogovorili da se krajem septembra sastanu u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Tramp i Mun su razgovorali o tekućim naporima u potpunoj denuklearizaciji Severne Koreje kako je obećao lider te zemlje Kim Džong Un na sastanku s američkim predsednikom 12. juna u Singapuru, javila je agencija Frans pres.

Kako je navela Bela kuća, Mun je u telefonskom razgovoru rekao da će sutra u Pjongjang poslati svog specijalnog izaslanika i da će o rezultatima te posete obavestiti Trampa, dodala je agencija AP.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Laza

Ne protivi se i ne brine o ofanzivama Saudijaca u Jemenu gde je ugroženo 20 miliona civila, ali ofanziva legitimne vlasti Sirije protiv terorista na svojoj teritoriji je problem.