Linkovi

Američki vojnik poginuo u napadu u Avganistanu


Američki vojnici u Avganistanu (arhivski snimak)
Američki vojnici u Avganistanu (arhivski snimak)

Jedan američki vojnik je poginuo, a drugi povređen u, kako je NATO saopštio, "insajderskom" napadu u istočnom Avganistanu.

“Naša dužnost je da mu odamo počast, zbrinemo njegovu porodicu i nastavimo našu misiju", naveo je u saopštenju novi komandant misije "Odlučna podrška" i američkih snaga u Avganistanu, general Skot Miler.

Napad je izveden dan nakon što je Miler preuzeo dužnost 17. komandanta u višegodišnjem ratu, kojem se ne nazire kraj.

Broj civilnih žrtava rata, prema podacima Ujedinjenih nacija, nikada nije bio veći. U sukobu je, prema pouzdanim izvorima, poginuo i veliki broj vojnika, iako su avganistanski i američki zvaničnici prestali da saopštavaju zvanične cifre.

Prošlog meseca, Taliban je napao Gazni, blizu Kabula, a poginule su stotine ljudi. Avganistanskim snagama je, uz podršku SAD iz vazduha, bilo potrebno nekoliko dana da ponovo preuzmu kontrolu nad gradom.

U međuvremenu, lokalni ogranak Islamske države izvodi sve smelije napade, među kojima i nekoliko u avganistanskoj prestonici.

Sjedinjene Države traže da se započnu pregovori sa Talibanom i istovremeno vrše pritisak na Pakistan, koji prema mišljenju američkih zvaničnika može da igra ključnu ulogu u ispunjenju tog cilja.

Vašington je prošle nedelje otkazao pomoć Pakistanu od 300 miliona dolara, što se smatra nagoveštajem još većeg pritiska na Islamabad.

XS
SM
MD
LG